ßßß
Sernik na czekoladowym spodzie z karmelizowanymi słonymi orzeszkami ziemnymiChocolate (base) cheesecake with caramelized peanutsSKŁADNIKI (tortownica 25 cm): na spód:100 g masła3 żółtka1,5-2 szklanek mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1,5 łyżki kakao4 łyżki cukru pudru (lub więcej) na masę serową:250 g mascarpone500 g twarogu zmielonego1 jajo + 2 białka (chciałam wykorzystać te, które zostały mi po spodzie)4 łyżki cukru pudru (lub więcej)3 łyżki budyniu waniliowego1 łyżka mąki ziemniaczanejpozostałe:3 rządki czekolady3 łyżki drobnego cukru1 łyżka masła3 garście orzechów ziemnych solonychWYKONANIE:Składniki na spód powinny być w temp. pokojowej - wtedy wszystkie łączymy i zagniatamy, stopniowo dosypując mąki. Wylepiamy wysmarowaną masłem/olejem tortownicę kruchym ciastem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.Jajo, białka u cukier ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy twaróg, mascarpone, budyń oraz mąkę i dalej miksujemy. Przelewamy masę serową na ostudzony spód i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.Orzeszki ziemne siekamy, masło i cukier podgrzewamy w rondelku. Dorzucamy orzechy i trzymamy tak długo (cały czas mieszając), aż cukier się rozpuści i będzie brązowy. Wtedy nakładamy je na ostudzony sernik*.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dekorujemy sernik polewą :)*Tutaj moja wskazówka - mądrze rozłóżcie orzechy, a nie tak jak ja gdzie bądź, bo w moim przypadku pokrojenie sernika było prawie awykonalne :D
***Ostatnie 4 sprawdziany przede mną i koniec, nareszcie.Chociaż szczerze mówiąc, lubię czerwiec - bo jest już ta wakacyjna atmosfera, a przynajmniej wszyscy są w domu i można się spotkać większą grupą :)