ßßß Cookit - przepis na BABKA TULIPAN

BABKA TULIPAN

nazwa

Wykonanie

Babka tulipan jest bardzo efektowna, kolorowa i smaczna. Myślę że jak na pierwszy raz to wyszła mi ładna, jednak następnym razem postaram się aby wzorki były bardziej równe. Wykonanie jej nie jest aż takie trudne jakby się wydawało, wystarczy ciasto podzielić na cztery części, wymieszać każde i odpowiednim dodatkiem, ładnie je rozłożyć w formie i babka wychodzi wspaniała. polecam :)
SKŁADNIKI :
6 jaj średniej wielkości
150 g masła / margaryny
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
5 łyżek oleju
1 łyżka ciemnego kakao
1 opakowanie czerwonego kisielu
2 łyżki maku, może być również mielony
olejek migdałowy
PRZYGOTOWANIE :
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem na puch, należy ucierać aż cukier będzie mało wyczuwalny. Nadal miksując dodajemy miękkie masło, olej, mąkę z proszkiem a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Teraz składniki delikatnie łączymy i dzielimy na cztery równe części. Przekładamy je do miseczek.
Do pierwszej części dodajemy kakao i mieszamy.
Do drugiej części dodajemy suchy mak, mieszamy.
Do trzeciej części dodajemy kisiel i mieszamy.
Do czwartej części dodajemy olejek migdałowy, dokładnie mieszamy.
Podłużną formę keksową o wymiarach 11/ 30 lub 35 wykładamy folią aluminiową.
Najpierw za pomocą łyżki rozkładamy czekoladową część ciasta, rozsmarowujemy ja również na boki, łyżkę maczamy w wodzie wtedy ciasto lepiej się rozprowadza.
Następnie różowa część, którą rozsmarowujemy na ciemnym cieście.
Na to biała część i na koniec ciasto z makiem. Lekko wyrównujemy wierzch ciasta i gotowe.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Babkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/03/babka-tulipan.html