Wykonanie
Babka tulipan jest bardzo efektowna, kolorowa i smaczna. Myślę że jak na pierwszy raz to wyszła mi ładna, jednak następnym razem postaram się aby wzorki były bardziej równe. Wykonanie jej nie jest aż takie trudne jakby się wydawało, wystarczy ciasto podzielić na cztery części, wymieszać każde i odpowiednim dodatkiem, ładnie je rozłożyć w formie i babka wychodzi wspaniała. polecam :)

SKŁADNIKI :6 jaj średniej wielkości150 g
masła /
margaryny2 szklanki
mąki tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru5 łyżek
oleju1 łyżka ciemnego
kakao1 opakowanie czerwonego
kisielu2 łyżki
maku, może być również mielony
olejek migdałowyPRZYGOTOWANIE :
Żółtka ucieramy mikserem z
cukrem na puch, należy ucierać aż
cukier będzie mało wyczuwalny. Nadal miksując dodajemy miękkie
masło,
olej,
mąkę z proszkiem a na końcu ubitą na sztywno pianę z
białek. Teraz składniki delikatnie łączymy i dzielimy na cztery równe części. Przekładamy je do miseczek.Do pierwszej części dodajemy
kakao i mieszamy.Do drugiej części dodajemy suchy
mak, mieszamy.Do trzeciej części dodajemy
kisiel i mieszamy.Do czwartej części dodajemy
olejek migdałowy, dokładnie mieszamy.Podłużną formę keksową o wymiarach 11/ 30 lub 35 wykładamy folią aluminiową.Najpierw za pomocą łyżki rozkładamy
czekoladową część ciasta, rozsmarowujemy ja również na boki, łyżkę maczamy w wodzie wtedy ciasto lepiej się rozprowadza.Następnie różowa część, którą rozsmarowujemy na ciemnym cieście.Na to biała część i na koniec ciasto z
makiem. Lekko wyrównujemy wierzch ciasta i gotowe.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 50 minut, do suchego patyczka.Babkę studzimy, posypujemy
cukrem pudrem i kroimy na kawałki.Smacznego.

