Wykonanie
Nie
mogę się oprzeć wrażeniu że zbliża się wiosna. Nareszcie nie marznę w zimowych ciuchach.
Pory przejściowe to dla mnie zawsze czas, zmian, oczyszczenia. I w życiu i w kuchni. Pozornie i jedno i drugie mam całkiem nieźle poukładane, ale zawsze może być lepiej: )Ostatnio, odpuściłam sobie zdrowe żywienie, na rzecz czerpania czystej przyjemności z
białego pieczywa,
oliwy, kolacji,
wina, i wszystkiego co tak bardzo kocham. Rekompensowałam sobie zimno.Teraz czas na lekkie zmiany : ) Spodobała mi się dieta Dash, w której nie rezygnuje się z węglowodanów. W zasadzie odzwierciedla moje nawyki żywieniowe. Wydaje mi się idealnie zbilansowana i zdrowa; )A na dziś, pełnoziarniste penne z
wędzonym łososiem i
szpinakiem : ) Idealna kompozycja kolorów, i fajny smak. A do tego zdrowo: )Składniki:200 g
wędzone łososiakartonik krojonych
pomidorówpaczka
świeżego szpinaku (mrożony odpada, musi chrupać )garść czarnych
oliwekząbek lub dwa
czosnkusól,
pieprz,
papryka w proszku, listki
bazylii,
oregano,brązów
cukier,
kurkumaMakaron penne pełnoziarnisty, ugotowany baaardzo al dentePrzygotowanie:1.Na patelni robimy
sos pomidorowy. Dajemy po szczypcie każdej
przyprawy,
czosnek, zagotowujemy2.Rozdrabniamy
łososia, wrzucamy do sosu3.dodajemy ¾
szpinaku i
oliwki, zakrywany na chwilę4.Po 2-3 minutach dodajemy
makaron, podgrzewamy jeszcze chwilkę5.Na koniec posypujemy pozostałymi listkami
szpinakuI gotowe ; ) Nie wymaga wielu przypraw, sam w sobie ma dobry smak.Zawartość kaloryczna (ok 450 kcal w porcji ) Ale to dobre, zbilansowane kalorie, i dużo błonnika oraz
białka.
More amore