Wykonanie
Dzisiaj postanowiłam zrobić typowy niedzielny obiad - taki z
ziemniakami :) W Biedronce zakupiłam schabik w plastrach, a w zamrażalniku znalazłam
grzyby. Zatem
schab w sosie
śmietanowo-
grzybowym z ziemniaczkami ( nie jem ich zbyt dużo) oraz
buraczkami.Wyszło smakowicie, bo z nutą kory
cynamonu... mniaam! Jak się okazało zrobienie
schabu nie jest wcale takie trudne :) Bo oczywiście, że był to mój debiut :)SKŁADNIKI:5 plastrów
schabu,około 500g
grzybów,
śmietana 18%,3 niewielkie
cebule,ząbek
czosnku,odrobina kory
cynamonu ( starta na tarce do
sera),
przyprawy -
sól,
pieprz,
suszona pietruszka, mielone
chilli,
olej do smażenia,1 kostka
mięsna Winiary,1l
wody, ( użyłam 500ml -
wody z ugotowanych
grzybów oraz 500ml zwykłej przegotowanej),

WYKONANIE:Plastry
schabu lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
chilli. Do miski wlewamy odrobinę
oleju, dodajemy plasterki
czosnku i mieszamy całość z
mięsem. Marynujemy - oczywiście u mnie stało w marynacie jedynie pół godziny. Na patelni rozgrzewamy
olej i obsmażamy kotlety z obu stron na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i na
mięso wrzucamy pokrojoną w cieniutkie pół plastry
cebulkę, podlewamy połową
wody (tą przegotowaną czystą), dodajemy kostkę
mięsną oraz startą korę
cynamonu i dusimy pod przykryciem. Po około kwadransie, gdy
cebula zmięknie wrzucamy ugotowane wcześniej
grzyby. Całość podlewamy 500ml
wody z ugotowanych
grzybów i dusimy dalej przez kolejne 20 minut. W tym momencie moje
mięso było już miękkie i kruche. Następnie pozostaje ostatnia czynność do wykonania: zabielenie sosu
śmietaną. Ja zrobiłam to
śmietaną i
mąką, ażeby sos był gęsty. Na samym końcu posypujemy sos
suszoną pietruszką.Podajemy z ziemniaczkami i
buraczkami - oczywiście wedle upodobań :)SMACZNEGO !!!
