Wykonanie
Już za parę dni, za dni parę...będzie mroźno i biało.Nie to, żebym pragnęła śniegu po kolana, zadymki i butów z zaciekami po
soli. Po prostu zimę już czuć...w kuchni i na blogach! Jestem pewna, że niedługo zawita do nas również za oknem.A tymczasem pieczemy pierniki staropolskie, pierniczki pakujemy szczelnie w puszkach i ukrywamy je skrzętnie po szafkach.Kiedyś przygotowywałam je z mamą, teraz z moim mężem. To jedyna rzecz, która uległa zmianie. Zarówno kiedyś, jak i teraz przechowuje je w metalowych puszkach i magicznym cudem potrafię odnaleźć jedną gdzieś na dnie szafy w...połowie lata. Rekordem było, jak szukając pudełek do świeżo upieczonych pierniczków z mamą znalazłyśmy pełną puszkę z zeszłego roku! :) Co najlepsze- pierniki nie miały żadnych oznak zepsucia...Możecie się chyba domyślić co z nimi zrobiłam, nie? Zjadłam ze smakiem, a co!A teraz przepis nie na pierniczki, lecz na pyszne, aromatyczne
migdały w chrupiącej skorupce z karmelu i
przyprawy do piernika- domowej
przyprawy!

Składniki na ok. 75g
przyprawy do piernika:łyżka
ziela angielskiego6
liści laurowychłyżeczka mielonego
pieprzu czarnegołyżeczka mielonej
gałki muszkatołowejłyżka mielonego
kardamonu2 łyżeczki ziaren
kolendryziarna z dwóch gwiazd
anyżu2 opakowania
goździków4 kory
cynamonowe (o długości ok. 10cm)2 łyżeczki
cukru kandyzowanegoWszystkie
przyprawy wrzucamy do blendera i miksujemy na pył. Uważamy przy tym, aby nie spalił naszego kuchennego powiernika :)Całość przed przesypaniem do pojemniczka przesiewamy przez sito, aby wyłapać twarde resztki kory, czy drobne kawałki
liścia laurowego.
Przyprawę dodajemy do piernika, pierniczków, grzanego
wina, czy
migdałów, od których nie będziecie mogli się oderwać!

Składniki na 400g aromatycznych
migdałów(lekko zmodyfikowałam przepis Aleksandry z bloga cherry&cinnamon)pół szklanki
wodyszklanka
cukru (użyłam pół na pół biały i brązowy)łyżeczka
przyprawy do piernika400g
migdałówBlachę wykładamy papierem, na który później wysypiemy gotowe
migdały.Na patelnię z grubym dnem wysypujemy
cukier i zalewamy
wodą. Ustawiamy na ogniu i zagotowujemy. Dodajemy
przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy
migdały i dokładnie całość mieszamy, aby
migdały całe były oblane karmelem z
przyprawami.Po chwili
cukier z
przyprawami zacznie ponownie się krystalizować. I w tym momencie autorka przepisu napisała aby dalej całość podgrzewać na zmniejszonym ogniu, aż całość ponownie się rozpuści. W moim przypadku jednak to nie zadziałało i cały czas miałam "skorupkę".

Nie wiem co lepsze-
migdały w błyszczącym, pachnącym karmelu, czy
migdały w aromatycznej skorupce? Wiem tylko, że oderwać się od nich nie można! Aaaa i jeszcze jedno- idealnie nadają się na drobne, świąteczne upominki!

Smacznego!