Wykonanie
Mam zamiar zrobić pierwszy w swoim życiu piernik dojrzewający. Stąd pomysł na zrobienie domowej
przyprawy do piernika. Wcześniej zawsze kupowałam gotową mieszankę, ale teraz wiem, że to był błąd. Domowa ma całkiem inny zapach, intensywny, można wyczuć wszystkie składniki. A samo ubijanie w moździerzu czy młynku to dopiero frajda. Poczytałam trochę skład gotowych mieszanek w sklepie i składniki dostosowałam do naszych kubków
smakowych. Bo każdy lubi co innego, więc jednego składnika można dać więcej a drugiego mniej, to już zależy od was i waszych upodobań.

Można wykorzystać młynek do
kawy lub moździerz. Ja miałam to i to. W młynku zmieliłam duże kawałki
cynamonu,
anyżu,
liścia laurowego. Resztę rozbijałam w moździerzu. Zapach roznosił się po całym domu, a to oznacza, że czas do świąt już się powoli zbliża.


Składniki:- 3 g
czarnego pieprzu- 5 g
ziela angielskiego- 5 g ziaren
kardamonu- 50 g kory
cynamonu- 4
liście laurowe- 7 g
gałki muszkatołowej - mielonej- 10 g
goździków- 12 g
imbiru - mielonego- 4 gwiazdki
anyżuPrzepis.W młynku do
kawy zmielić
liście laurowe,
cynamon i gwiazdki
anyżu. W moździerzu rozbić na pył pozostałe składniki. Całość wymieszać. Jeżeli chcemy, można dla pewności jeszcze wszystko razem zmielić w młynku. Przełożyć do suchego, czystego słoiczka. Trzymać w ciemnym miejscu. U mnie wyszły dwa małe słoiczki, jeden dla mnie, jeden wędruje w prezencie ;)Smacznego.źródło: własne