Wykonanie
A dokładniej tartaletki z
cukinią i
serem pleśniowym, którego nie ma. To znaczy
ser jest, ale go nie widać i nie czuć. Małe przekąski wyszły idealne, ale skłamałabym, gdybym napisała, że dodałam
ser, aby nie było go czuć.Z tym
serem to jest tak. Niby go zjem, ale mam wciąż mieszane co do niego uczucia. Nie, że nie lubię, ale na pewno nie ubóstwiam. Zdecydowanie wolę
ser ricotta,
mozarella, czy żółte,
twarde sery bez których nie wyobrażam sobie świeżej
bułki z
masłem.Do tego z niebieską pleśnią powoli się przekonuję dodając
orzechy lub przełamując jego słony smak słodkimi
winogronami. Piekąc te tartaletki tak się bałam, że smak
sera pleśniowego będzie dominujący, że dałam go zdecydowanie za mało ;) Może to jednak dobrze, biorąc pod uwagę że serwowałam je Sebastianowi, który po prostu lubi "typową" kuchnię polską i boi się "nowego"...Następnym razem podwoję ilość dodanego
sera i dam znać, czy nie przesadziłam. Tymczasem zapraszam na przepis z
serem, którego nie ma- gratka dla tych, którzy z zamkniętymi oczami lubią odgadywać składniki potraw, których smakują. :)

Tartaletki są bardzo kruche ze względu na dużą ilość
maki kukurydzianek. Dzięki niej mają obłędny żółciutki kolor. Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno- np. następnego dnia na śniadanie.Składniki na 12 małych tartaletek (średnica 5cm)ciasto:150g
mąki kukurydzianej50g
mąki pszennej100g
masłażółtko jajkapłaska łyżeczka
solitymianeknadzienie:
jajko50g
sera z niebieską pleśnią100g
śmietany 36%łyżka tartego
sera (użyłam
Grana Padano)
tymianek,
sól i
pieprzśredniej wielkości
cukiniaWszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, siekamy nożem, a później szybko ugniatamy na jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 10min, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie i nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Ser z niebieską pleśnią ucieramy na gładko. Dodajemy
jajko,
śmietanę,
starty ser i doprawiamy
solą,
pieprzem i świeżym
tymiankiem.
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a te następnie na pół.Foremki na małe tarty wylepiamy
ciastem. Następnie wylewamy do nich masę jajeczno-
serową, a na koniec układamy do środka półksiężyce
cukinii.Wstawiamy do piekarnika na 15-20min, aż ciasto się lekko zrumieni, a nadzienie lekko zetnie.

A teraz się zajadamy! Smacznego ;)