ßßß Cookit - przepis na Kukurydziane tartaletki z cukinią

Kukurydziane tartaletki z cukinią

nazwa

Wykonanie

A dokładniej tartaletki z cukinią i serem pleśniowym, którego nie ma. To znaczy ser jest, ale go nie widać i nie czuć. Małe przekąski wyszły idealne, ale skłamałabym, gdybym napisała, że dodałam ser, aby nie było go czuć.
Z tym serem to jest tak. Niby go zjem, ale mam wciąż mieszane co do niego uczucia. Nie, że nie lubię, ale na pewno nie ubóstwiam. Zdecydowanie wolę ser ricotta, mozarella, czy żółte, twarde sery bez których nie wyobrażam sobie świeżej bułki z masłem.
Do tego z niebieską pleśnią powoli się przekonuję dodając orzechy lub przełamując jego słony smak słodkimi winogronami. Piekąc te tartaletki tak się bałam, że smak sera pleśniowego będzie dominujący, że dałam go zdecydowanie za mało ;) Może to jednak dobrze, biorąc pod uwagę że serwowałam je Sebastianowi, który po prostu lubi "typową" kuchnię polską i boi się "nowego"...
Następnym razem podwoję ilość dodanego sera i dam znać, czy nie przesadziłam. Tymczasem zapraszam na przepis z serem, którego nie ma- gratka dla tych, którzy z zamkniętymi oczami lubią odgadywać składniki potraw, których smakują. :)
Tartaletki są bardzo kruche ze względu na dużą ilość maki kukurydzianek. Dzięki niej mają obłędny żółciutki kolor. Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno- np. następnego dnia na śniadanie.
Składniki na 12 małych tartaletek (średnica 5cm)
ciasto:
150g mąki kukurydzianej
50g mąki pszennej
100g masła
żółtko jajka
płaska łyżeczka soli
tymianek
nadzienie:
jajko
50g sera z niebieską pleśnią
100g śmietany 36%
łyżka tartego sera (użyłam Grana Padano)
tymianek, sól i pieprz
średniej wielkości cukinia
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, siekamy nożem, a później szybko ugniatamy na jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 10min, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie i nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Ser z niebieską pleśnią ucieramy na gładko. Dodajemy jajko, śmietanę, starty ser i doprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki, a te następnie na pół.
Foremki na małe tarty wylepiamy ciastem. Następnie wylewamy do nich masę jajeczno- serową, a na koniec układamy do środka półksiężyce cukinii.
Wstawiamy do piekarnika na 15-20min, aż ciasto się lekko zrumieni, a nadzienie lekko zetnie.
A teraz się zajadamy! Smacznego ;)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2014/02/kukurydziane-tartaletki-z-cukinia.html