ßßß
Bardzo fajne kruche ciasteczka, które mogą zastąpić czipsy albo chrupki. Są lekko ostre o wyczuwalnym smaku prażonej cebuli. Troszeczkę przypominają mi krakersy cebulowe. Polecam na karnawałowe imprezy :DPrzepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .Składniki:100 g mąki kukurydzianej100 g mąki pszennej + mąka do podsypania50 g sera grana padano startego na tarce o drobnych oczkach1/2 łyżeczki soliduża szczypta pieprzu120 g smalczyku roślinnego "Smakowita Pajda" z ziołami ogrodowymiZ podanych składników zagniatamy ciasto. Blat posypujemy mąką i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy dowolny kształty, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 5-10 minut w 180*C. Długość pieczenia zależy od piekarnika po 5 minutach sprawdzamy ciastka, spód powinien być jasno złoty.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ciekawym smakiem i uniwersalnym zastosowaniem w kuchni