Wykonanie
W tym roku z niecierpliwością oczekiwałam na coroczny Festiwal Dyni na blogu Bei . Miałam swoje
dynie w ogrodzie i to niektóre bardzo dorodne. Zrobiłam z nich mnóstwo dobrych rzeczy – niektóre z nich są już na blogu. Dziś prezentuję kluski
dyniowe, wymyślone całkowicie przeze mnie. Podobne są nieco do moich klusek z
jablkami, tyle, ze zamiast pokrojonych
jabłek dodałam do ciasta puree
dyniowe. A ugotowałam je tą samą techniką , co
jabłkowe : kładąc ciasto łyżką bezpośrednio do wrzątku. Wyszły smaczne kluski podobne nieco w konsystencji do leniwych pierogów.szklanka puree z dyniok.1, 5 szklanki
mąki pszennej2
jajkasól,
pieprz ziołowysos ze świeżych
pomidorów do polaniaPuree z dyni zrobiłam rozgotowując obraną i pokrojoną
dynię z odrobiną
wody do miękkości i rozgniatając ją widelcem. Dodałam je do
mąki( ostudzone) , wbiłam
jajka, doprawiłam
solą i
pieprzem ziołowym, wymieszałam dokładnie na gładką masę. Ciasto powinno być tak gęste, żeby się dało swobodnie nabierać na łyżkę.Dużą łyżką nabierałam kluski i zanurzałam je bezpośrednio w osolonym wrzątku. Gotowałam je kilka minut od wypłynięcia, wyłowiłam jedną na próbę i przekroiłam. Ciasto w środku nie było surowe, kluski więc były gotowe.
Dyniowe kluski są dość delikatne w smaku , zrobiłam więc do nich sos z przetartych świeżych
pomidorów doprawiony
solą,
pieprzem,
papryką gałką muszkatołową i świeżą
bazylią .Rodzinka dość sceptycznie podchodziła do tej nowości, ale uzyskała w końcu akceptację, zwłaszcza z
pomidorowym sosem. Delikatne w smaku i konsystencji
dyniowe kluski i pikantny
pomidorowy sosik – polecam na prosty sezonowy obiad.Smacznego !