ßßß Cookit - przepis na Kurczak Garam Masala

Kurczak Garam Masala

nazwa

Wykonanie

walka
ja vs zdjęcia z Rzymu
=
0:1
Jest tyle zdjęć, które chciałabym Wam pokazać, tyle rzeczy, o których chciałabym wspomnieć...Muszę na nowo wszystko przemyśleć, zastanowić się co i jak napisać.
Z drugiej strony coś mi mówi, aby jeszcze nie pisać o Rzymie, bo to będzie oznaczało podsumowanie, taki koniec Włoskich wakacji, a ja ciągle myślami jestem przy Fontannie di Trevi, spaceruję po uliczkach Zatybrza i jem. Jem cieniutką, jak moje włosy pizzę i ogromne ilości gelato. Oj tak, chyba jeszcze trochę czasu musi minąć, zanim napiszę o Rzymie.
A tymczasem, żeby na blogu nie było tak pusto i smutno wstawiam przepis na bardzo aromatycznego kurczaka, którego powinni pokochać wszyscy fani kuchni indyjskiej. Garam masala to mieszanka przypraw, której składniki przed zmieszaniem zmieleniem można oddzielnie uprażyć*.- Ponoć taka czynność powoduje, że mieszanka jest jeszcze bardziej aromatyczna. Nazwa przyprawy oznacza dosłownie "gorąca mieszanka" i określa nie tyle smak samej przyprawy, jak czas kiedy powinno dodać się ją do potrawy- na samym końcu, przed ostatnim zamieszaniem, kiedy potrawa jest gorąca i czeka na podanie.
Swoich przypraw nie prażyłam, a zapach i tak w kuchni unosił się przez kilka godzin. Mało tego- osobom cierpiącym na bóle migrenowe polecam założenie na nos klamerki. Od tak intensywnych zapachów może rozboleć głowa! ;)
Na koniec dodam jeszcze, że nie znalazłam w sieci dwóch powtarzających się przepisów na Garam Masala. Jedni dodają anyż, u innych on nie występuje. Różnice głównie też występują w jednym ze składników- kardamon. Do teraz nie wiedziałam, że istnieje czarna wersja tych nasionek...
W każdym razie nie wiem, czy poniższa wersja Garam Masala byłaby do przyjęcia przez rodzinę hinduską, niemniej jednak u mnie będzie pojawiać się często. Zwłaszcza w towarzystwie kurczaka z pomidorami i mlekiem kokosowym- pycha!
Składniki na mieszankę Garam Masala**:
4 łyżki nasion kolendry
2 łyżki kminu rzymskiego
łyżka kardamonu (już po zmieleniu)
łyżka czarnego pieprzu
łyżka goździków
3 liście laurowe
2 małe kory cynamonu/ ok. 1 , 5 łyżeczki proszku
0,5 gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na puder. Następnie całość przesiewamy przez sitko. Przechowujemy w szczelnym słoiczku.- Nie zaciągamy się, aby uniknąć bólu głowy i godzinnego kichania :)
Składniki na kurczaka Garam Masala:
400g piersi z kurczaka
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
puszka krojonych pomidorów
150ml mleka kokosowego
łyżeczka Garam Masala
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i smażymy na złoto. Dodajemy puszkę pomidorów i cukier. Dusimy pod przykryciem kilka minut i dodajemy mleko kokosowe.
Następnie ściągamy pokrywkę i smażymy dalej aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec smażenia dodajemy mieszankę Garam Masala, mieszamy i od razu podajemy. Idealnym dodatkiem jest sypki ryż.
* Prażeniu powinno się poddać wszystkie przyprawy prócz gałki muszkatołowej, która w wysokiej temperaturze wydziela posmak goryczy. Z tego samego powodu mieszankę tą powinno dodawać się do potrawy tuż przed podaniem, aby nie podlegała znacznemu podgrzewaniu.
** Z podanej ilości składników, po przesianiu i odrzuceniu skorupek nasion mieszanki wychodzi ok. 20g.
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2014/03/kurczak-garam-masala.html