Wykonanie
walkaja vs zdjęcia z Rzymu=0:1Jest tyle zdjęć, które chciałabym Wam pokazać, tyle rzeczy, o których chciałabym wspomnieć...Muszę na nowo wszystko przemyśleć, zastanowić się co i jak napisać.Z drugiej strony coś mi
mówi, aby jeszcze nie pisać o Rzymie, bo to będzie oznaczało podsumowanie, taki koniec Włoskich wakacji, a ja ciągle myślami jestem przy Fontannie di Trevi, spaceruję po uliczkach Zatybrza i jem. Jem cieniutką, jak moje włosy pizzę i ogromne ilości gelato. Oj tak, chyba jeszcze trochę czasu musi minąć, zanim napiszę o Rzymie.A tymczasem, żeby na blogu nie było tak pusto i smutno wstawiam przepis na bardzo aromatycznego
kurczaka, którego powinni pokochać wszyscy fani kuchni indyjskiej.
Garam masala to
mieszanka przypraw, której składniki przed zmieszaniem zmieleniem można oddzielnie uprażyć*.- Ponoć taka czynność powoduje, że mieszanka jest jeszcze bardziej aromatyczna. Nazwa
przyprawy oznacza dosłownie "gorąca mieszanka" i określa nie tyle smak samej
przyprawy, jak czas kiedy powinno dodać się ją do potrawy- na samym końcu, przed ostatnim zamieszaniem, kiedy potrawa jest gorąca i czeka na podanie.

Swoich przypraw nie prażyłam, a zapach i tak w kuchni unosił się przez kilka godzin. Mało tego- osobom cierpiącym na
bóle migrenowe polecam założenie na nos klamerki. Od tak intensywnych zapachów może rozboleć głowa! ;)Na koniec dodam jeszcze, że nie znalazłam w
sieci dwóch powtarzających się przepisów na
Garam Masala. Jedni dodają
anyż, u innych on nie występuje. Różnice głównie też występują w jednym ze składników-
kardamon. Do teraz nie wiedziałam, że istnieje czarna wersja tych nasionek...W każdym razie nie wiem, czy poniższa wersja
Garam Masala byłaby do przyjęcia przez rodzinę hinduską, niemniej jednak u mnie będzie pojawiać się często. Zwłaszcza w towarzystwie
kurczaka z
pomidorami i
mlekiem kokosowym- pycha!

Składniki na mieszankę
Garam Masala**:4 łyżki nasion
kolendry2 łyżki
kminu rzymskiegołyżka
kardamonu (już po zmieleniu)łyżka
czarnego pieprzułyżka
goździków3
liście laurowe2 małe kory cynamonu/ ok. 1 , 5 łyżeczki proszku0,5
gałki muszkatołowejWszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na puder. Następnie całość przesiewamy przez sitko. Przechowujemy w szczelnym słoiczku.- Nie zaciągamy się, aby uniknąć
bólu głowy i godzinnego kichania :)

Składniki na
kurczaka Garam Masala:400g
piersi z kurczaka0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
cukrupuszka krojonych
pomidorów150ml
mleka kokosowegołyżeczka
Garam MasalaPierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy
solą i smażymy na złoto. Dodajemy puszkę
pomidorów i
cukier. Dusimy pod przykryciem kilka minut i dodajemy
mleko kokosowe.Następnie ściągamy pokrywkę i smażymy dalej aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec smażenia dodajemy mieszankę
Garam Masala, mieszamy i od razu podajemy. Idealnym dodatkiem jest sypki
ryż.* Prażeniu powinno się poddać wszystkie
przyprawy prócz
gałki muszkatołowej, która w wysokiej temperaturze wydziela posmak goryczy. Z tego samego powodu mieszankę tą powinno dodawać się do potrawy tuż przed podaniem, aby nie podlegała znacznemu podgrzewaniu.** Z podanej ilości składników, po przesianiu i odrzuceniu skorupek nasion mieszanki wychodzi ok. 20g.