ßßß
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22cm*):3/4 szklanki mioduszklanka cukru2 duże jaja0,5kg mąki pszennej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki oleju1,5 łyżki przyprawy do piernika1,5 łyżki kakao2 łyżki posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej3/4 szklanki mleka100g posiekanych orzechów włoskichMiód podgrzewamy w rondelku z cukrem i przyprawą do piernika, a następnie dodajemy go do przesianej mąki i proszku do pieczenia. Do rondelka po miodzie wlewamy mleko, lekko podgrzewamy i również wlewamy do mąki.Do całości dodajemy olej i kakao. Wyrabiamy ciasto ręką i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Po wystudzeniu ciasta dodajemy jajka, orzechy oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiamy do połączenia składników i wykładamy łyżką na tortownicę z papierem do pieczenia wyłożonym na spodzie.Piernik pieczemy w 150-160 stopniach przez ok. 45min. do tzw. suchego patyczka i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Po wystudzeniu ciasta odkrawamy "górkę" wyrównując piernik, a następnie przekrawamy ciasto na 3 blaty.Składniki na krem pomarańczowy:500g sera mascarpone2 łyżki cukru pudrusłoiczek dżemu pomarańczowegosok i otarta skórka z 1 pomarańczyŁączymy wszystkie składniki za pomocą miksera- ot co i gotowe! :) Krem odstawiamy do lodówki do schłodzenia.+ do nasączenia:50ml rumu (u mnie 80% :D )sok z 2 pomarańczyłyżka cukru pudruŁączymy wszystkie składniki i nasączamy pierwszy blat. Następnie smarujemy piernik kremem pomarańczowym i tak samo postępujemy z pozostałymi blatami piernika.Wierzch piernika udekorowałam posiekanymi orzechami włoskimi i skórką z pomarańczy.