Wykonanie
Kruchy spód, krem z delikatnego
serka mascarpone i
śmietanki kremówki, słodkie
wiśnie,
czekolada. Czy to nie brzmi idealnie? Oczywiście, że tak! To brzmi idealnie. A najlepsze jest to, że idealnie też smakuje!


Przepis (jedna
tarta):Ciasto:300g
mąki pszennej200g
masła100g
cukru pudru2
żółtkaKrem:250g
serka mascarpone300g
śmietanki 30%+ 30ml
syropu wiśniowegowiśnie (świeże lub mrożone)
groszki czekoladowe50g
mlecznej czekoladyNa stolnicę wysypać
mąkę i
cukier. Dodać
masło i posiekać na drobno za pomocą noża. W środek wbić dwa
żółtka. Zagnieść ciasto, aż do połączenia się wszystkich składników. Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, delikatnie rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (wcześniej wysmarowaną
masłem). Nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika: 160 stopni, termoobieg. Piec przez około 20 minut, aż do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić. W tym czasie ubić
śmietankę kremówkę, wymieszać z
mascarpone. Wystudzony spód tarty nasączyć
syropem wiśniowym. Na spód wyłożyć krem. Udekorować
wiśniami, obsypać
groszkami czekoladowymi.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Tak przygotowaną polewą polać wierzch tarty. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać.