Wykonanie
Łososia uwielbiam, za
łososia oddam wszystko! Szczególnie w towarzystwie
szpinaku. A przecież teraz najlepszy do kupienia w sklepie, do zerwania w ogrodzie. Wszystko teraz najlepsze! I wszystko teraz najsmaczniejsze! Koperta z
wędzonego łososia ze
szpinakiem ląduje na moim talerzu w towarzystwie puree zrobionego z
pomidora,
zielonego groszku i
sera bryndza. Wiecie co? Dobre to! Więc może się skusicie? Może na obiad? Może na kolację?
Przepis (jedna porcja):1 (duży) plaster
wędzonego łososia200g
świeżego szpinaku2 łyżeczka
masła1 ząbek
czosnkusól,
pieprz czarnySzpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż
szpinak zwiędnie. Dodać łyżeczkę
masła, doprawić
solą,
pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać sprasowany
czosnek, wymieszać, następnie podgrzewać jeszcze przez chwilę. Plaster
wędzonego łososia rozłożyć na folii aluminiowej. Rozłożyć ostudzony
szpinak, zawinąć w kopertę. Owinąć delikatnie folią aluminiową i włożyć do lodówki.PUREE
POMIDOROWO-
GROSZKOWE Z
BRYNDZĄ/Przygotowane w Speedcook'u/Przepis (jedna porcja):1
pomidor50g
sera bryndza1/2 puszki
groszku konserwowego
sól,
pieprz czarny,
pieprz ziołowyPomidora spażyć, obrać ze skórki. Wrzucić do naczynia miksującego. Dodać
ser bryndza,
groszek konserwowy,
przyprawy. Nastawić maszyne: obroty 2, czas 30 sekund. Włączyć. Po tym czasie puree jest gotowe.+
pomidor,
groszek konserwowy, listki
bazylii (do dekoracji)Na talerz wyłożyć puree
pomidorowo-
groszkowe z
bryndzą. Z lodówki wyjąć
łososia, odwinąć z folii, ułożyć na puree. Całość udekorować
groszkiem, plasterkami
pomidora,
bazylią. Podawać.