ßßß Cookit - przepis na Breakfast's time!: makaron na żółto!

Breakfast's time!: makaron na żółto!

nazwa

Wykonanie

Wiecie jaki dzisiaj jest dzień? Na pewno wiecie! Według kulinarnego kalendarza dzisiaj jest ... ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU (World Pasta Day)! Według mnie jest to jeden z najsmaczniejszych dni w roku, osobiście jestem bowiem niesamowitą makaronoholiczką. Tak samo, jak moja mama! Dlatego postanowiłyśmy uczcić ten dzień. Niestety dzisiaj nie byłoby to możliwe, więc zrobiłyśmy sobie przedpremierę tego dnia już wczoraj wieczorem. Makaronowa, dyniowo-maślana, aromatyczna, żółta obiado-kolacja. Co to był za smak!
MAŚLANE TAGLIATELLE Z DYNIĄ, serkiem kozim i rozmarynem
Przepis (dwie porcje):
250g świeżego makaronu tagliatelle
1 łyżka masła
50-70ml wody
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
400g dyni (obranej)
100g serka koziego
Obraną dynię pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną dynię, podlać wodą. Całość doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 15-20 minut. Gdy dynia będzie już gotowa (czyli odpowiednio miękka), wstawić wodę na makaron. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu (świeży makaron jest gotowy po około 5 minutach). Gotowy makaron wyłożyć na talerze, udekorować maślaną dynią, serkiem kozim, posypać jeszcze tymiankiem. Podawać.
A Wy? Macie na dzisiaj makaronowe plany? Koniecznie się nimi pochwalcie! Koniecznie uczcijcie to smaczne święto, w końcu pyszny makaron zasługuje na to, bez wątpienia! A pole do popisu macie ogromne, bowiem jeśli chodzi o makaronowe wariacje to każdy znajdzie w tej kwestii coś dla siebie. Swoją drogą jaki makaron jest Waszym ulubionym? Tagliatelle, tortellini, pappardelle, spaghetti, pesto, ravioli, cannelloni, farfalle? Jakie dodatki? Sos pomidorowy, grzyby, szpinak, ser pleśniowy, a może słodki biały ser, owocowy koktajl?
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/10/makaron-na-zoto.html