Wykonanie
Wiecie jaki dzisiaj jest dzień? Na pewno wiecie! Według kulinarnego kalendarza dzisiaj jest ... ŚWIATOWY DZIEŃ
MAKARONU (World Pasta Day)! Według mnie jest to jeden z najsmaczniejszych dni w roku, osobiście jestem bowiem niesamowitą makaronoholiczką. Tak samo, jak moja mama! Dlatego postanowiłyśmy uczcić ten dzień. Niestety dzisiaj nie byłoby to możliwe, więc zrobiłyśmy sobie przedpremierę tego dnia już wczoraj wieczorem. Makaronowa,
dyniowo-
maślana, aromatyczna, żółta obiado-kolacja. Co to był za smak!



MAŚLANE TAGLIATELLE Z
DYNIĄ,
serkiem kozim i
rozmarynemPrzepis (dwie porcje):250g świeżego
makaronu tagliatelle1 łyżka
masła50-70ml
wody1/2 łyżeczki
soliszczypta
pieprzu2 łyżeczki suszonego
rozmarynu400g dyni (obranej)100g
serka koziegoObraną
dynię pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać
masło, dodać pokrojoną
dynię, podlać
wodą. Całość doprawić
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 15-20 minut. Gdy
dynia będzie już gotowa (czyli odpowiednio miękka), wstawić
wodę na
makaron.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu (świeży
makaron jest gotowy po około 5 minutach). Gotowy
makaron wyłożyć na talerze, udekorować
maślaną dynią,
serkiem kozim, posypać jeszcze
tymiankiem. Podawać.A Wy? Macie na dzisiaj
makaronowe plany? Koniecznie się nimi pochwalcie! Koniecznie uczcijcie to smaczne święto, w końcu pyszny
makaron zasługuje na to, bez wątpienia! A
pole do popisu macie ogromne, bowiem jeśli chodzi o
makaronowe wariacje to każdy znajdzie w tej kwestii coś dla siebie. Swoją
drogą jaki
makaron jest Waszym ulubionym? Tagliatelle, tortellini, pappardelle, spaghetti, pesto, ravioli,
cannelloni, farfalle? Jakie dodatki?
Sos pomidorowy,
grzyby,
szpinak,
ser pleśniowy, a może słodki
biały ser,
owocowy koktajl?