Wykonanie
Słodka babeczka na rozpoczęcie weekendu. Słodka babeczka
razy trzy, do tego filiżanka
kawy. Słodka babeczka w
marchewkowych klimatach. Słodka babeczka, żytnio-razowa, a więc nie tylko słodka, ale i zdrowa.
Przepis (12 muffinek):1szkl
mąki żytniej razowej2
marchewkigarść
rodzynek1szkl
oleju2 (duże)
jajka1szkl
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejPiekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg).
Marchewkę zetrzeć na grubej tarce.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
olej,
jajka,
cynamon, startą
marchewkę,
rodzynki oraz
cukier umieścić w naczyniu miksującym. Nastawić obroty na 4, czas na 30 sekund. Wymieszać. Gotową masą wypełnić foremki na muffinki do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika, piec przez 25 minut. Po upływie czasu wyjąć i ostudzić. Gotowe.