ßßß

Składniki:250- 300 g marchewek2,5 szklanki mąki5 jajek2/3 szklanki oleju roślinnegopół szklanki rodzynekłyżka cynamonułyżeczka sody oczyszczonejpół łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiejłyżeczka nasion kopruMarchew obieramy ze skórki i ścieramy na tarce (małe oczka), rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jajka ubijamy mikserem, wlewamy olej, dodajemy marchew i łyżką mieszamy wszystko dokładnie. Następnie dodajemy mąkę, wszystkie przyprawy i delikatnie wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy sparzone rodzynki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem, ja użyłam tortownicy 21 cm, ale można spokojnie użyć większej. Ciasto wykładamy na blachę, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy godzinę.Smacznego!