Wykonanie
To najlepsze ciasto jakie znam. Nikt się mu jeszcze nie oparł (nawet tacy, którzy twierdzą, że
marchewek nie lubią). Ciasto
marchewkowe jest dobre na wszystko - chandrę, drugie śniadanie, podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi, imieniny cioci czy wizytę rodziny. Dodatkowo zawiera (względnie) niewiele kalorii, więc można się nim objadać (prawie) bezkarnie.


Składniki na ok. 24 porcje:2-3 szklanki drobno utartej
marchewki1 szklanka
mąki pełnoziarnistej½ szklanki
oleju5
jajek3 łyżki stewii/słodzika do pieczeniamiseczka pokrojonych
orzechów włoskichmiseczka
rodzynekproszek do pieczeniacynamonWykonanie ciasta jest banalnie proste. Najdłuższą czynnością jest tarcie
marchewki, a dalej to już migiem się robi.
Jajka rozbić i ciągle mieszając połączyć z
mąką, słodzikiem,
proszkiem do pieczenia i
olejem, następnie dodać
marchewkę. Na końcu wsypać
bakalie i doprawić do smaku
cynamonem. Uzyskaną masę przełożyć do dwóch podłużnych brytfanek o długości ok. 20cm (wyłożonych folią aluminiową i posmarowanych delikatnie tłuszczem). Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, jeśli ciasto się nie lepi, znaczy że jest gotowe). Wystudzić, wyciągnąć z foremek, pokroić i delektować się smakiem.

1 porcja zawiera ok. 125kcal; węglowodany: 9g;
białko: 4g; tłuszcz: 8g.Ostrożnie z
bakaliami jeśli dbasz o linię, im więcej
orzechów i
rodzynek, tym więcej kalorii ma ciasto.SMACZNEGO!