ßßß Cookit - przepis na CIASTO MIODOWE z masą grysikową i orzeszkami w karmelu

CIASTO MIODOWE z masą grysikową i orzeszkami w karmelu

nazwa

Wykonanie

To ciasto to zupełny przypadek. Początkowo bowiem miało być w nieco innej wersji, ale ta zdecydowanie bardziej mnie zadowala! Lubię takie niespodzianki! Jak widać nawet w kuchni drobne potknięcia mają sens! Coś mi się wydaje, że w tym roku na świątecznym stole właśnie to ciasto będzie królować. Szanowny Pan Piernik będzie chyba musiał podzielić się zachwytami z ciastem miodowym, wypełnionym grysikową masą waniliową, ukoronowanym orzeszkami w słodkim karmelu. Nie mogę się doczekać min gości, gdy rozkroją ciasto! Ja wiem, co ono w sobie skrywa, Wy też już wiecie, ale oni ... Oni nie wiedzą! Dowiedzą się dopiero, gdy w ruch pójdzie nóż i ciasto zostanie rozkrojone. Właściwie to sama jestem ciekawa jego wyglądu po rozkrojeniu i ogromnie żałuję, że nie mogę go rozkroić już teraz, zaraz! Trzeba uzbroić się w cierpliwość. Albo mam pomysł! Może pobiegniecie teraz do kuchni, upieczecie to ciasto, rozkroicie, zrobicie zdjęcie?!
Przepis (tortownica 27 centymetrów):
Ciasto:
400g miodu lipowego
100g miodu gryczanego
200g masła
4 (średnie) jajka
1 łyżeczka cynamonu
800g mąki pszennej tortowej
50g cukru drobnego do wypieków
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
+ masło, mąka do obsypania formy
Masa grysikowa:
50g masła
500ml mleka
7 łyżek kaszy manny
ziarenka z 1 laski wanilii
Masa orzechowa:
50g masła
50g miodu lipowego
250g orzechów laskowych
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg). Miód lipowy i gryczany stopić w rondelku razem z masłem. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i cukrem wanilinowym za pomocą miksera. Kiedy masa będzie puszysta i jasna dodać do niej stopione masło z miodem, wymieszać. W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Porcjami wsypywać do masy jajeczno-miodowej. Dokładnie wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników - powinna powstać dość gęsta masa. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przełożyć do niej masę. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika i piec przez około 90 minut, aż do "suchego patyczka". W tym czasie przygotować masę grysikową: do rondelka wlać mleko, zagotować. Wsypać kaszę mannę, cały czas mieszając, by uniknąć powstania grudek. Dodać ziarenka wanilii. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia. Następnie przygotować masę orzechową: orzechy laskowe dość grubo posiekać. Na patelni rozpuścić masło razem z miodem. Dodać orzechy i lekko je przyrumienić, cały czas mieszając, by uniknąć przypalenia. Po kilku minutach zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy nasze ciasto będzie już gotowe wyjąć je z piekarnika i wystudzić. Za pomocą noża ostrożnie odkroić czubek/wierzch ciasta i wydrążyć środek (do środka będziemy wlewać grysikową masę, więc należy wydrążyć tyle, by masa się tam zmieściła). Gdy masa grysikowa będzie już chłodna należy dodać do niej masło i całość utrzeć za pomocą miksera. Przełożyć do środka ciasta. Przykryć czubkiem ciasta, który wcześniej został odcięty. Na wierzch wyłożyć orzechową masę. Całość wstawić do lodówki do schłodzenia.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/12/miodowe-ciasto-z-masa-grysikowa-i.html