Wykonanie
To ciasto to zupełny przypadek. Początkowo bowiem miało być w nieco innej wersji, ale ta zdecydowanie bardziej mnie zadowala! Lubię takie niespodzianki! Jak widać nawet w kuchni drobne potknięcia mają sens! Coś mi się wydaje, że w tym roku na świątecznym
stole właśnie to ciasto będzie królować. Szanowny Pan Piernik będzie chyba musiał podzielić się zachwytami z
ciastem miodowym, wypełnionym grysikową masą
waniliową, ukoronowanym orzeszkami w słodkim karmelu. Nie
mogę się doczekać min gości, gdy rozkroją ciasto! Ja wiem, co ono w sobie skrywa, Wy też już wiecie, ale oni ... Oni nie wiedzą! Dowiedzą się dopiero, gdy w ruch pójdzie nóż i ciasto zostanie rozkrojone. Właściwie to sama jestem ciekawa jego wyglądu po rozkrojeniu i ogromnie żałuję, że nie
mogę go rozkroić już teraz, zaraz! Trzeba uzbroić się w cierpliwość. Albo mam pomysł! Może pobiegniecie teraz do kuchni, upieczecie to ciasto, rozkroicie, zrobicie zdjęcie?!



Przepis (tortownica 27 centymetrów):Ciasto:400g
miodu lipowego100g
miodu gryczanego200g
masła4 (średnie)
jajka1 łyżeczka
cynamonu800g
mąki pszennej tortowej50g
cukru drobnego do wypieków1/2 opakowania
cukru wanilinowego1 opakowanie
proszku do pieczenia1 opakowanie
przyprawy do piernika+
masło,
mąka do obsypania formyMasa grysikowa:50g
masła500ml
mleka7 łyżek
kaszy mannyziarenka z 1
laski waniliiMasa orzechowa:50g
masła50g
miodu lipowego250g
orzechów laskowychPiekarnik nagrzać do 200 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Miód lipowy i gryczany stopić w rondelku razem z
masłem. Odstawić do ostygnięcia.
Jajka utrzeć z
cukrem zwykłym i
cukrem wanilinowym za pomocą miksera. Kiedy masa będzie puszysta i jasna dodać do niej stopione
masło z
miodem, wymieszać. W osobnej misce przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem i
przyprawą do piernika. Porcjami wsypywać do masy jajeczno-miodowej. Dokładnie wymieszać, aż do połączenia się wszystkich składników - powinna powstać dość gęsta masa. Tortownicę wysmarować
masłem i obsypać
mąką. Przełożyć do niej masę. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika i piec przez około 90 minut, aż do "suchego patyczka". W tym czasie przygotować masę grysikową: do rondelka wlać
mleko, zagotować. Wsypać
kaszę mannę, cały czas mieszając, by uniknąć powstania grudek. Dodać ziarenka
wanilii. Gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Odstawić do ostygnięcia. Następnie przygotować masę
orzechową:
orzechy laskowe dość grubo posiekać. Na patelni rozpuścić
masło razem z
miodem. Dodać
orzechy i lekko je przyrumienić, cały czas mieszając, by uniknąć przypalenia. Po kilku minutach zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy nasze ciasto będzie już gotowe wyjąć je z piekarnika i wystudzić. Za pomocą noża ostrożnie odkroić czubek/wierzch ciasta i wydrążyć środek (do środka będziemy wlewać grysikową masę, więc należy wydrążyć tyle, by masa się tam zmieściła). Gdy masa grysikowa będzie już chłodna należy dodać do niej
masło i całość utrzeć za pomocą miksera. Przełożyć do środka ciasta. Przykryć czubkiem ciasta, który wcześniej został odcięty. Na wierzch wyłożyć
orzechową masę. Całość wstawić do lodówki do schłodzenia.