ßßß Cookit - przepis na Rogaliki kukurydziane

Rogaliki kukurydziane

nazwa

Wykonanie

Wdzięczne w obróbce ciasto pachnące cynamonem i miodem bez dodatku cukru. Te miękkie rogaliki proponuję do popołudniowej kawy lub herbaty :)
Składniki :
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1,5szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cynamonu,
- 3 - 4 łyżki miodu,
- 100 g stopionego masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- dowolny dżem ( użyłem domowych powideł bez cukru i dżem mirabelkowy ).
Wykonanie :
Wymieszać dwa rodzaje mąki z proszkiem i cynamonem. Wszystkie płynne składniki połączyć i dodać do miski z mąką. Wyrobić na gładkie ciasto. Można dosypać łyżkę mąki jeżeli ciasto się klei, ale nie za dużo, ponieważ podsypujemy w trakcie wałkowania. Ciasto ma konsystencję miękkiej plasteliny i można rozgnieść je ręką bez używania wałka. Ciasto podzielić na 3-4 części w zależności jakiej wielkości chcemy mieć rogale. Ja podzieliłem na cztery. Z każdej części zrobić kulę, a tę rozwałkować na koło, na grubość około 0,5 cm. Wykroić trójkąty, na które nakładać powidła lub dżem i zwijać rogaliki. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut ( do zrumienienia ).
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/02/rogaliki-kukurydziane.html