Wykonanie
Wdzięczne w obróbce ciasto pachnące
cynamonem i
miodem bez dodatku
cukru. Te miękkie rogaliki proponuję do popołudniowej
kawy lub
herbaty :)
Składniki :- 1,5 szklanki
mąki kukurydzianej,- 1,5szklanki
mąki pszennej,- 1 łyżka
proszku do pieczenia,- 1 łyżka
cynamonu,- 3 - 4 łyżki
miodu,- 100 g stopionego
masła,- 1/2 szklanki
mleka,- 3
jajka,- dowolny
dżem ( użyłem domowych powideł bez
cukru i
dżem mirabelkowy ).Wykonanie :Wymieszać dwa rodzaje
mąki z proszkiem i
cynamonem. Wszystkie płynne składniki połączyć i dodać do miski z
mąką. Wyrobić na gładkie ciasto. Można dosypać łyżkę
mąki jeżeli ciasto się klei, ale nie za dużo, ponieważ podsypujemy w trakcie wałkowania. Ciasto ma konsystencję miękkiej plasteliny i można rozgnieść je ręką bez używania wałka. Ciasto podzielić na 3-4 części w zależności jakiej wielkości chcemy
mieć rogale. Ja podzieliłem na cztery. Z każdej części zrobić kulę, a tę rozwałkować na koło, na grubość około 0,5 cm. Wykroić trójkąty, na które nakładać powidła lub
dżem i zwijać rogaliki. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut ( do zrumienienia ).