ßßß Cookit - przepis na mini rogaliki na śniadanie!

mini rogaliki na śniadanie!

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ciasto francuskie! Zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Kiedyś odważę się przygotować ciasto francuskie zupełnie od podstaw, póki co jednak w lodówce zalegało to kupne, więc postanowiłam wyczarować coś smacznego. Miały być duże croissanty, jednak ciasta nie było tak dużo, jak początkowo myślałam. Zdecydowałam się więc na nieco mniejszą ich wersję. Mini rogaliki. Minimum wielkości, maksimum smaku i przyjemności w trakcie jedzenia. Idealnie komponują się ze smakiem gorącego mleka, więc spokojnie można nimi zacząć dzień. Nadziane orzechowym twarożkiem, obsypane z wierzchu trzcinowym cukrem, który pysznie chrupie pod zębami i nadaje rogalikom jeszcze lepszego smaku. Pycha!
FRANCUSKIE ROGALIKI Z ORZECHOWYM TWAROŻKIEM
Przepis (około 20 rogalików):
Rogaliki:
opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko (do posmarowania)
cukier trzcinowy (do posypania)
Twarożek orzechowy:
150g sera białego
50g jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
30g orzechów włoskich
Piekarnik nagrzać do 220 stopni (opcja grzania: termoobieg). Na początku przygotować twarożek: ser biały zmielić (minimum dwa razy). Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do sera. Wymieszać z jogurtem naturalnym i miodem. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Podzielić na dwadzieścia trójkątów (dobrze, aby były w miarę równoramienne). Każdy trójkąt smarować cienko twarożkiem, po czym zwijać rozpoczynając od podstawy trójkąta, aż do końca wierzchołka. Każdego rogalika wygiąć delikatnie na kształt półksiężyca, układać na blaszce (u mnie: wyłożona matą silikonową; można wyłożyć ją również papierem do pieczenia, ale wtedy dodatkowo trzeba posmarować ją masłem) w niewielkich odstępach, delikatnie przyciskając końce rogalików do podłoża. Do miseczki wbić jajko i roztrzepać za pomocą widelca. Roztrzepanym jajkiem posmarować rogaliki, następnie obsypać je cukrem trzcinowym. Blachę z rogalikami wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Gotowe rogaliki wyjąć i ostudzić na kratce.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/12/mini-rogaliki-na-sniadanie_17.html