Wykonanie
Uwielbiam
ciasto francuskie! Zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Kiedyś odważę się przygotować
ciasto francuskie zupełnie od podstaw,
póki co jednak w lodówce zalegało to kupne, więc postanowiłam wyczarować coś smacznego. Miały być duże
croissanty, jednak ciasta nie było tak dużo, jak początkowo myślałam. Zdecydowałam się więc na nieco mniejszą ich wersję. Mini rogaliki. Minimum wielkości, maksimum smaku i przyjemności w trakcie jedzenia. Idealnie komponują się ze smakiem gorącego
mleka, więc spokojnie można nimi zacząć dzień. Nadziane
orzechowym twarożkiem, obsypane z wierzchu
trzcinowym cukrem, który pysznie chrupie pod zębami i nadaje rogalikom jeszcze lepszego smaku. Pycha!


FRANCUSKIE ROGALIKI Z
ORZECHOWYM TWAROŻKIEMPrzepis (około 20 rogalików):Rogaliki:opakowanie
ciasta francuskiego1
jajko (do posmarowania)
cukier trzcinowy (do posypania)
Twarożek orzechowy:150g
sera białego50g
jogurtu naturalnego2 łyżki
miodu30g
orzechów włoskichPiekarnik nagrzać do 220 stopni (opcja grzania: termoobieg). Na początku przygotować
twarożek:
ser biały zmielić (minimum dwa
razy).
Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do
sera. Wymieszać z
jogurtem naturalnym i
miodem.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Podzielić na dwadzieścia trójkątów (dobrze, aby były w miarę równoramienne). Każdy trójkąt smarować cienko
twarożkiem, po czym zwijać rozpoczynając od podstawy trójkąta, aż do końca wierzchołka. Każdego rogalika wygiąć delikatnie na kształt półksiężyca, układać na blaszce (u mnie: wyłożona matą silikonową; można wyłożyć ją również papierem do pieczenia, ale wtedy dodatkowo trzeba posmarować ją
masłem) w niewielkich odstępach, delikatnie przyciskając końce rogalików do podłoża. Do miseczki wbić
jajko i roztrzepać za pomocą widelca. Roztrzepanym
jajkiem posmarować rogaliki, następnie obsypać je
cukrem trzcinowym. Blachę z rogalikami wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Gotowe rogaliki wyjąć i ostudzić na kratce.