Wykonanie
Niedziela pachnie
ciastem, obowiązkowo. Ucierane ciasto to smak dzieciństwa, smak beztroskich wakacji na wsi u babci i dziadka. Lubię, gdy zapachy i smaki przywołują tak wspaniałe wspomnienia, lubię za pomocą zapachów i smaków wracać do przeszłości, tym samym przenosić ją w pewnym sensie do teraźniejszości. Tym razem wybór padł na ciasto z
jabłkami.
Cynamonowe. Obsypane dużą ilością
cukru pudru. Może są to smaki z pozoru nieco jesienne, ale dla mnie to jednak smak wakacji. Smak sierpniowych, słodkich popołudni spędzanych na tarasie. Ciasto jest niezwykle wilgotne, miękkie i słodkie. Idealnie smakuje popijane gorzką
herbatą. Komu kawałek?






/kubek = 400g/Przepis (duża tortownica):5
jabłek antonówek1/2 kubka
jogurtu greckiego1/2 kubka
oleju rzepakowegokubek
mąki pszennej2 (duże)
jajka1/2 kubka
cukru brązowego1/2 kubka
cukru białego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonu+
masło,
bułka tarta (do wysmarowania formy)+
cukier puder (do posypania ciasta)Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki. W dużej misce, za pomocą trzepaczki, wymieszać
jajka z
cukrem, a następnie z
jogurtem naturalnym i
olejem.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
cynamonem, stopniowo dodawać do mokrych składników, cały czas mocno mieszając trzepaczką. Gdy ciasto będzie gotowe - jednolite, dodać plasterki
jabłka, zamieszać. Tortownicę wysmarować
masłem, obsypać
bułką tartą, wlać ciasto, wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto ostudzić. Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.