ßßß Cookit - przepis na UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI i cynamonem

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Niedziela pachnie ciastem, obowiązkowo. Ucierane ciasto to smak dzieciństwa, smak beztroskich wakacji na wsi u babci i dziadka. Lubię, gdy zapachy i smaki przywołują tak wspaniałe wspomnienia, lubię za pomocą zapachów i smaków wracać do przeszłości, tym samym przenosić ją w pewnym sensie do teraźniejszości. Tym razem wybór padł na ciasto z jabłkami. Cynamonowe. Obsypane dużą ilością cukru pudru. Może są to smaki z pozoru nieco jesienne, ale dla mnie to jednak smak wakacji. Smak sierpniowych, słodkich popołudni spędzanych na tarasie. Ciasto jest niezwykle wilgotne, miękkie i słodkie. Idealnie smakuje popijane gorzką herbatą. Komu kawałek?
/kubek = 400g/
Przepis (duża tortownica):
5 jabłek antonówek
1/2 kubka jogurtu greckiego
1/2 kubka oleju rzepakowego
kubek mąki pszennej
2 (duże) jajka
1/2 kubka cukru brązowego
1/2 kubka cukru białego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
+ masło, bułka tarta (do wysmarowania formy)
+ cukier puder (do posypania ciasta)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki. W dużej misce, za pomocą trzepaczki, wymieszać jajka z cukrem, a następnie z jogurtem naturalnym i olejem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, stopniowo dodawać do mokrych składników, cały czas mocno mieszając trzepaczką. Gdy ciasto będzie gotowe - jednolite, dodać plasterki jabłka, zamieszać. Tortownicę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić do piekarnika. Piec przez 60 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe ciasto ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/08/ucierane-ciasto-z-jabkami-i-cynamonem.html