ßßß Cookit - przepis na MLEKO RYŻOWE

MLEKO RYŻOWE

nazwa

Składniki

Wykonanie

Odkąd picie mleka zaczęło sprawiać mi ból, a dokładnie mojemu żołądkowi, odkąd okazało się, że dziecięca nietolerancja laktozy postanowiła wrócić do mnie po wielu latach spokoju, zmuszona zostałam do eliminacji krowiego mleka ze swojego jadsłospisu. Początkowo byłam przerażona, bo przecież jak to tak bez mleka? Przecież ja jestem prawdziwą mlekoholiczką! Moje przerażenie nie trwało na szczęście długo, bowiem ktoś mądry wymyślił mleko bez laktozy, które na stałe wlewam teraz do kawy, do kakao, do miseczki z granolą. Niemniej jednak ta cała sytuacja sprawiła również, że przypomniałam sobie o istnieniu mleka roślinnego! Mam za sobą już domowe mleko owsiane, przyszedł czas na kolejny eksperyment. Tym razem domowa produkcja mleka ryżowego. Wspomagałam się przepisem Patrycji ze SmakołykówAlergika. Mleko ryżowe smakuje mi bardziej, niż owsiane. Jest naprawdę smaczne, chociaż zaskoczyła mnie nieco jego konsystencja. Jest dość gęste, więc trzeba go porządnie rozcieńczyć, jeśli ma przypominać to krowie. Swoją drogą, mleko ryżowe to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Nie zawiera laktozy ani kazeiny, o czym już wcześniej wspomniałam, a co dla mnie ma największe znaczenie. Działa dobrze na nasze serca, ponadto udowodniono, że obniża poziom „złego” cholesterolu. Mleko ryżowe uważa się za produkt hipoalergiczny, dzięki czemu jest bezpiecznym rozwiązaniem dla osób uczulonych na mleko krowie, orzechy lub soję. Myślę, że każdy, kto lubi eksperymenty w kuchni, powinien spróbować takiego mleka. Osobiście mam w planach poznanie smaku jeszcze wielu takich roślinnych mlek!
Przepis (1500-2000ml):
150g Ryżu Jaśminowego (Britta)
1 laska wanilii (rozkrojona wzdłuż)
2000ml wrzącej wody
(+ woda do ugotowania ryżu)
Ryż ugotować, z dodatkiem wanilii. Gdy ryż będzie już gotowy, wyjąć wanilię, wlać gorącą wodę, porządnie zblendować. Przecedzić przez gęste sitko, a następnie jeszcze przez gazę (jeśli na gazie zbierze się osad, zdjąć, a następnie podłożyć nową). Przecedzone mleko ostudzić. Przelać do butelki, dobrze zakręcić i wstawić do lodówki. Zużyć w przeciągu 3-4 dni. Mleko należy wstrząsnąć przed użyciem. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/05/domowe-mleko-ryzowe.html