Wykonanie
Przez długi czas wierzyłam, że najlepszy
ryż to ten sprzedawany w torebkach. Nie koniecznie musiał to być klasyczny
biały ryż, bo uwielbiam też ten dziki czy brązowy. Przez długi czas bałam się gotować
ryż bez
torebki w obawie, że wyjdzie z tego klejąca się papka. Wtedy z pomocą zjawiła się Helen, która pokazała mi jak szybko przygotować sypki
ryż.Od tamtego czasu nie kupuję innego
ryżu niż ten sypki, a moim ulubionym rodzajem
ryżu jest zdecydowanie ten jaśminowy.Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebna będzie szklanka
długoziarnistego ryżu jaśminowego, garnek z pokrywką i
woda.Przygotowanie:Odmierzoną ilość
ryżu przekładamy na sitko i płuczemy, tak długo aby
woda, która płucze
ryż nie była biała. Opłukany
ryż przekładamy do garnka. Zalewamy 1,5 szklanki
wody i włączamy gaz.Uwaga:
RYŻU NIE SOLIMY! Można go ewentualnie posolić przed podaniem, ale
sól psuje smak
ryżu jaśminowego.Teraz należy uważać, gdyż w momencie, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pojedyncze bąbelki (około 4-5 minut od wstawienia; zależy też od palnika) należy przykryć garnek szczelną pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i grzać przez 10 minut bez podnoszenia pokrywki. W tym czasie
ryż powinien się idealnie ugotować i "wciągnąć" całą
wodę nie tworząc przy tym lepkiej papki. Po 10 minutach można sprawdzić czy
ryż jest na pewno odpowiednio miękki. W razie potrzeby można go jeszcze gotować przez 1-2 minuty.Smacznego!