Wykonanie
Odkąd picie
mleka zaczęło sprawiać mi ból, a dokładnie mojemu żołądkowi, odkąd okazało się, że dziecięca nietolerancja laktozy postanowiła wrócić do mnie po wielu latach spokoju, zmuszona zostałam do eliminacji
krowiego mleka ze swojego jadsłospisu. Początkowo byłam przerażona, bo przecież jak to tak bez mleka? Przecież ja jestem prawdziwą mlekoholiczką! Moje przerażenie nie trwało na szczęście długo, bowiem ktoś mądry wymyślił
mleko bez laktozy, które na stałe wlewam teraz do
kawy, do
kakao, do miseczki z granolą. Niemniej jednak ta cała sytuacja sprawiła również, że przypomniałam sobie o istnieniu
mleka roślinnego! Mam za sobą już domowe
mleko owsiane, przyszedł czas na kolejny eksperyment. Tym razem domowa produkcja
mleka ryżowego. Wspomagałam się przepisem Patrycji ze SmakołykówAlergika.
Mleko ryżowe smakuje mi bardziej, niż owsiane. Jest naprawdę smaczne, chociaż zaskoczyła mnie nieco jego konsystencja. Jest dość gęste, więc trzeba go porządnie rozcieńczyć, jeśli ma przypominać to krowie. Swoją
drogą,
mleko ryżowe to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Nie zawiera laktozy ani kazeiny, o czym już wcześniej wspomniałam, a co dla mnie ma największe znaczenie. Działa dobrze na nasze
serca, ponadto udowodniono, że obniża poziom „złego” cholesterolu.
Mleko ryżowe uważa się za produkt hipoalergiczny, dzięki
czemu jest bezpiecznym rozwiązaniem dla osób uczulonych na
mleko krowie,
orzechy lub
soję. Myślę, że każdy, kto lubi eksperymenty w kuchni, powinien spróbować takiego
mleka. Osobiście mam w planach poznanie smaku jeszcze wielu takich roślinnych
mlek!
Przepis (1500-2000ml):150g
Ryżu Jaśminowego (Britta)1
laska wanilii (rozkrojona wzdłuż)2000ml wrzącej
wody(+
woda do ugotowania
ryżu)
Ryż ugotować, z dodatkiem
wanilii. Gdy
ryż będzie już gotowy, wyjąć
wanilię, wlać gorącą
wodę, porządnie zblendować. Przecedzić przez gęste sitko, a następnie jeszcze przez gazę (jeśli na gazie zbierze się osad, zdjąć, a następnie podłożyć nową). Przecedzone
mleko ostudzić. Przelać do butelki, dobrze zakręcić i wstawić do lodówki. Zużyć w przeciągu 3-4 dni.
Mleko należy wstrząsnąć przed użyciem. Podawać z ulubionymi dodatkami.