Wykonanie
Nadszedł w końcu czas, aby uzupełnić zapasy domowej granoli! Tym razem postanowiłam przygotować granolę mocno
sezamową, co udało mi się osiągnąć nie tylko dzięki samym ziarenkom
sezamu, ale również za sprawą dodatku
oleju sezamowego. To przede wszystkim właśnie jemu granola zawdzięcza tak intensywny smak. Dodatkowo granolę wzbogaciłam dodatkiem plasterków
jabłka, które w piekarniku, pod wpływem temperatury, zamieniły się w pyszne, chrupiące "
chipsy"
jabłkowe. Całość smakuje genialnie! Koniecznie spróbujcie!
Przepis (jeden duży słoik):2,5szkl
płatków owsianych Halina1/2szkl
sezamu2
jabłka1 łyżka
cynamonu50ml (płynnego)
miodu2 łyżki
oleju sezamowegoPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Jabłko zetrzeć na cienkie plasterki.
Płatki owsiane wymieszać z
cynamonem,
sezamem,
miodem,
olejem i plasterkami
jabłka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec przez 40 minut, co jakiś czas mieszając, aż całość się zarumieni. Ostudzić i przełożyć do słoika/puszki. Podawać z
mlekiem,
serkiem lub
jogurtem, wedle uznania.