Wykonanie
Święta, Święta, dalej Święta! A jak Święta ... to sernik! Ale tak naprawde taki sernik można upiec zawsze. Bez względu na okazję lub jej brak, bez wględu na
porę roku, na miesiąc, na dzień tygodnia, na
porę dnia, na temperaturę za oknem. Taki sernik będzie smakował zawsze! Ciężki i wilgptny, z
rodzynkami, na mocno
czekoladowym spodzie brownies, wzmocniony delikatnym smakiem domowej
konfitury śliwkowej. Czyż to nie brzmi idealnie? Oczywiście, że tak! I smakuje idealnie. Tak powiedział Tata, a On jest prawdziwym smakoszem, jeśli o serniki chodzi. Tak powiedziała Mama, a Ona za sernikami nie przepada, a mimo to przyznała, że ten podbił jej wybredne podniebienie. I zjadła kilka kawałków! Tak więc teraz już chyba nikt z Was nie ma najmniejszych wątpliwości, że ten sernik jak najszybciej musicie upiec, spróbować i sami ocenić? Do dzieła!




Inspiracja: Moje WypiekiPrzepis (mała tortownica):Spód brownies:60g
masła1 (duże)
jajko50g
mlecznej czekolady1/2szkl
cukru do wypieków60g
mąki pszennejMasa serowa:500g
twarogu sernikowego2
jajka1
białko3 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4szkl
cukru do wypiekówgarść
rodzynek1 łyżeczka
mąki pszennej+
konfitura śliwkowaPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: góra i dół). Przygotować spód. W garnuszku roztopić
masło i
czekoladę, tak aby powstał głaski sos
czekoladowy. Gotowy sos ściągnąć z palnika i odstawić na bok, do ostudzenia.
Jajka wbić do miski i ubić z
cukrem, na jasną masę. Dodać
mąkę, zmiksować. Tortownicę wysmarować odrobiną
masła. Na dno wylać masę brownies. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 25 minut. Gotowy spód wyjąć z piekarnika i wystudzić. W tym czasie przygotować masę
serową.
Ser utrzeć z
jajkami i
białkami. Cały czas ucierając, dodawać stopniowo
cukier. Następnie dodać
mąkę i zmiksować, aż do uzyskania gładkiej masy.
Rodzynki obtoczyć w
mące, dodać do masy, wymieszać, już za pomocą łyżki. Ostudzony spód brownies posmarować
konfiturą śliwkową. Następnie wylać
serową masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nastawionego tym razem na 150 stopni (opcja grzania: termoobieg). Wstawić sernik. Piec przez około 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, deliakatnie uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do ostygnięcia.