ßßß
Polska klasyka. Przepis na sernik krakowski znajdziemy w każdej polskiej książce kucharskiej jak również w każdej szanującej się cukierni w Polsce. I jestem przekonana, że każdy z Was chociaż raz w życiu go próbował. Cracow Style Cheesecake to przecież słodki specjał, z którego słyniemy. Ciężki, prawdziwy sernik z bakaliami na kruchym cieście, z charakterystyczną 'kratką'. Choć czaiłam się na niego długo.. upiekłam dopiero jak siostra przywiozła mi z Polski tłusty twaróg. Ale była uczta - przy angielskim BBQ ;-).Składniki na kruche ciasto:250 g mąki pszennej100 g cukru pudru125 g masła, zimnego8 g cukru wanilinowego1 jajkoWszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut.Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut do do zezłocenia.Składniki na masę serową:1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie8 jajek100 g masła250 g drobnego cukru do wypieków3 łyżki cukru wanilinowego3 łyżki mąki ziemniaczanej100 g rodzynkówżółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać.Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez noc.Przygotować lukier :1 cytryna150 g cukru pudru1 białko Z cytryny wycisnąć sok, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać odrobinę wody).Schłodzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - jest to bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne.Smacznego :-).
Według przepisu Pierre Herme.