Wykonanie
Polska klasyka. Przepis na sernik krakowski znajdziemy w każdej polskiej książce kucharskiej jak również w każdej szanującej się
cukierni w Polsce. I jestem przekonana, że każdy z Was chociaż raz w życiu go próbował. Cracow Style Cheesecake to przecież słodki specjał, z którego słyniemy. Ciężki, prawdziwy sernik z
bakaliami na kruchym cieście, z charakterystyczną 'kratką'. Choć czaiłam się na niego długo.. upiekłam dopiero jak siostra przywiozła mi z Polski tłusty
twaróg. Ale była uczta - przy angielskim BBQ ;-).Składniki na kruche ciasto:250 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru125 g
masła, zimnego8 g
cukru wanilinowego1
jajkoWszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść i wyrobić ciasto. Owinąć folią spożywczą, lekko spłaszczyć, włożyć do lodówki na 60 minut.Po tym czasie ze schłodzonego ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki.Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia), ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut do do zezłocenia.Składniki na masę
serową:1 kg
twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie8
jajek100 g
masła250 g drobnego
cukru do wypieków3 łyżki
cukru wanilinowego3 łyżki
mąki ziemniaczanej100 g
rodzynkówżółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać
białka, będzie potrzebne do lukru!)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło, 200 g
cukru i
cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1
żółtku i części
twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g
cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z
mąką ziemniaczaną i
rodzynkami.Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę
serową, wyrównać.Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją
żółtkiem.Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez noc.Przygotować
lukier :1
cytryna150 g
cukru pudru1
białko Z
cytryny wycisnąć sok, dodać puder i
białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować
cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać odrobinę
wody).Schłodzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - jest to bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne.Smacznego :-).
Według przepisu Pierre Herme.