ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowo-maślane

Rogaliki drożdżowo-maślane

nazwa

Wykonanie

Nareszcie! Udało mi się zmotywować i zrobiłam pyszne drożdżowe rogaliki! Jest to wielki sukces, jak dla mnie, ponieważ nigdy jeszcze takich nie robiłam i pierwszy raz zupełnie sama zrobiłam ciasto drożdżowe! Były przy tym małe komplikacje, ponieważ zupełnie na odwrót przeczytałam przepis, ale to chyba wina zmęczenia, jednak mimo to udało się i rogaliki zawijałam o godzinie 23! Było warto :)
Składniki:
/inspiracja u Ewy i Aleksandry /
ciasto
5 szklanek mąki
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
2,5 szklanki mleka
100g margaryny
1/3 szklanki cukru
8g suchych drożdży
białko do posmarowania rogalików
nadzienie:
400g malin
410g serka białego (np. wieluńskiego)
cukier waniliowy
dżem ( u mnie jabłkowy i wiśniowy)
Przygotowanie:
Drożdże wsypujemy do szklanki, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki. Dolewamy ciepłego mleka do 1/4 wysokości szklanki i mieszamy. Odstawiamy, aż zaczną pracować.
W garnuszku podgrzewamy mleko razem z masłem i cukrem (nie musi się zagotować). Ostawiamy do wystudzenia.
W misce mieszamy mąkę, sól, jajka, drożdże i wystudzone mleko. Zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Miseczkę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Kiedy ciasto odpowiednio wyrośnie wylewamy je na stolnicę/oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części. Kolejno rozwałkowujemy je na kształt koła o średnicy 20-24cm.
Dzielimy na 8 równych części. Środek smarujemy serem, nakładamy dżem/maliny i zawijamy. Jeśli dajemy maliny lub inne owoce pamiętajmy o posypaniu ich cukrem, ponieważ mogą być kwaśne. Zawijamy zaczynając od najszerszej strony i do środka. Odkładamy na blachę. Czynność powtarzamy. Wszystkie rogaliki smarujemy białkiem.
Pieczemy je w 180 stopniach. Jedna blacha piecze się około 20-30 minut.
Podajemy po przestudzeniu.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/07/rogaliki-drozdzowo-maslane.html