Wykonanie

Nareszcie! Udało mi się zmotywować i zrobiłam pyszne
drożdżowe rogaliki! Jest to wielki sukces, jak dla mnie, ponieważ nigdy jeszcze takich nie robiłam i pierwszy raz zupełnie sama zrobiłam
ciasto drożdżowe! Były przy tym małe komplikacje, ponieważ zupełnie na odwrót przeczytałam przepis, ale to chyba
wina zmęczenia, jednak mimo to udało się i rogaliki zawijałam o godzinie 23! Było warto :)Składniki:/inspiracja u Ewy i Aleksandry /ciasto5 szklanek
mąki1/2 łyżeczki
soli4
jajka2,5 szklanki
mleka100g
margaryny1/3 szklanki
cukru8g suchych
drożdżybiałko do posmarowania rogalikównadzienie:400g
malin410g
serka białego (np. wieluńskiego)
cukier waniliowydżem ( u mnie
jabłkowy i
wiśniowy)Przygotowanie:
Drożdże wsypujemy do szklanki, dodajemy po łyżeczce
cukru i
mąki. Dolewamy ciepłego
mleka do 1/4 wysokości szklanki i mieszamy. Odstawiamy, aż zaczną pracować.W garnuszku podgrzewamy
mleko razem z
masłem i
cukrem (nie musi się zagotować). Ostawiamy do wystudzenia.W misce mieszamy
mąkę,
sól,
jajka,
drożdże i wystudzone
mleko. Zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Miseczkę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.Kiedy ciasto odpowiednio wyrośnie wylewamy je na stolnicę/oprószony
mąką blat, dzielimy na 4 części. Kolejno rozwałkowujemy je na kształt koła o średnicy 20-24cm.Dzielimy na 8 równych części. Środek smarujemy
serem, nakładamy dżem/maliny i zawijamy. Jeśli dajemy
maliny lub inne
owoce pamiętajmy o posypaniu ich
cukrem, ponieważ mogą być kwaśne. Zawijamy zaczynając od najszerszej strony i do środka. Odkładamy na blachę. Czynność powtarzamy. Wszystkie rogaliki smarujemy
białkiem.Pieczemy je w 180 stopniach. Jedna blacha piecze się około 20-30 minut.Podajemy po przestudzeniu.Smacznego :)
