Wykonanie
Lubię czasem upiec
drożdżowe ciasto. Jest bardzo proste i apetyczne.
Ciasto drożdżowe z
jabłkami i
waniliową kruszonką pachnie i smakuje znakomicie.

Składniki:60 dag
mąkipół szklanki cukru+ pół łyżeczki4
jajka1 szklanka
mlekapół kostki
margaryny5 dag
drożdżyszczypta
soliaromat cytrynowy5
jabłekMleko lekko podgrzać, dodać pół łyżeczki
cukru, pokruszone
drożdże. Wymieszać składniki ze sobą.
Mąkę przesiać, wlać rozczyn
drożdżowy, lekko z wierzchu zmieszać z
mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.2
białka ubić. Resztę
jajek utrzeć,
masło rozpuścić. Do
mąki z rozczynem dodać utarte
jajka, ubite
białka,
masło,
sól i aromat. Wyrobić ciasto. Wykleić
ciastem przygotowaną formę do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasto. Zrobić na wierzch kruszonkę.Kruszonka:10 dag
mąki10 dag
margaryny rozpuszczonej10 dag
cukrucukier waniliowyWymieszać składniki ze sobą, by powstała kruszonka.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. około 1 godziny. Można na 5 minut przed końcem pieczenia włączyć termoobieg, gdy ciasto nie jest wystarczająco rumiane. Po upieczeniu uchylić drzwiczki.Należy pamiętać, by ciasto, po wystudzeniu przykryć ściereczką, wtedy nam nie wysycha.
