Wykonanie
Składniki:1/2 kg
mąki2
jajkakostka
margaryny4 dkg
drożdży1 łyżka
cukrucukier waniliowy1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
mlekakrem czekoladowy lub
dżem na nadzienieWykonanie:W ciepłym
mleku rozprowadzić
drożdże.
Mąkę,
sól,
jajko,
cukier wymieszać z roztopioną
margaryną.Dodać
drożdże z
mlekiem.Wyrobić ciasto i uformować kulę.Włożyć do zimnej
wody na ok godzinę, aż ciasto wypłynie.Następnie dokładnie wyrobić dodając jeszcze trochę
mąki.Podzielić na sześć części, każdą rozwałkować tak, by powstało koło, a następnie pokroić na 8-12 trójkątów.Na trójkąty nałożyć nadzienie i zwinąć od szerszej do węższej strony.Rogaliki posmarować rozkłóconym
jajkiem.Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 min.Gotowe rogaliki polewamy lukrem i posypujemy cukiereczkami.