ßßß Cookit - przepis na Rogaliki "Mam Nadzienie"

Rogaliki "Mam Nadzienie"

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
kostka margaryny
4 dkg drożdży
1 łyżka cukru
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
krem czekoladowy lub dżem na nadzienie
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże.
Mąkę, sól, jajko, cukier wymieszać z roztopioną margaryną.
Dodać drożdże z mlekiem.
Wyrobić ciasto i uformować kulę.
Włożyć do zimnej wody na ok godzinę, aż ciasto wypłynie.
Następnie dokładnie wyrobić dodając jeszcze trochę mąki.
Podzielić na sześć części, każdą rozwałkować tak, by powstało koło, a następnie pokroić na 8-12 trójkątów.
Na trójkąty nałożyć nadzienie i zwinąć od szerszej do węższej strony.
Rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 min.
Gotowe rogaliki polewamy lukrem i posypujemy cukiereczkami.
Źródło:http://natalerzu2013.blogspot.com/2014/02/rogaliki-mam-nadzienie.html