Wykonanie

Dawno ich tu nie było, a są one (chyba) moją specjalnością. Szybko, sprawnie i jeszcze można sobie pokombinować przy ich tworzeniu i efekcie końcowym. Inspiracją była dla mnie książka "Moje wypieki i desery", którą każdemu polecam ze względu na przejrzysty opis i piękne zdjęcia. Mam nadzieję, że uda mi się sprawdzić każdy z tych przepisów!Składniki: ciasto40g
kakao100ml ciepłego
mleka2
jajka80ml
oleju1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków100g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia6
czekoladek Kinderkrem:200ml
śmietany kremówki 36%1 opakowanie
cukru waniliowego250g
serka mascarpone2 łyżki
serka twarogowego np. Wieluńskiego2 paski
gorzkiej czekolady (startej)
Kakao wymieszać dokładnie z ciepłym
mlekiem, przestudzić. Dodać
olej,
jajka,
cukier i porządnie wymieszać.Stopniowo przesiewać
mąkę z proszkiem i
sodką, połączyć np. za pomocą trzepaczki. Na koniec dodać połamane
czekoladki.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Upieczone babeczki wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.Przygotowanie kremu:Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Zmiksować na jednolitą masę
śmietankę z
serkami. Pod koniec dodać
cukier i
czekoladę. Masa musi być jednolita i w miarę gęsta.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Udekorować babeczki. Można je ozdobić np. czekoladowymi
groszkami. Przechowywać w lodówce.Smacznego :)
