Wykonanie
Witajcie kochani,Pogoda oczywiście już nas przestała rozpieszczać i słońce nawet nie raczy posmyrać swoimi promykami, ale nie ma się co załamywać bo przynajmniej nie pada! :) Dodatkowym powodem w tym dniu do zadowolenia (przynajmniej mojego) jest fakt upieczenia pysznych
rogali, do których zabierałam się od roku! Jednak w ubiegłe święto nie mogłam nigdzie znaleźć białego
maku. Tym razem sklepy mnie nie zawiodły! Oczywiście wiem, że rogaliki mogłyby być lepsze, gdybym przygotowała ciasto półfrancuskie, ale niestety, to jeszcze nie ten poziom, jak dla mnie i jestem zadowolona z takiej formy. Jedne są mniejsze, a inne dużo większe, ale wszystkie mają w sobie ogrom
maku!Mam nadzieję, że będziecie
mieli okazję zjeść dzisiaj takiego
rogala i uczcić ten dzień z okazji z dnia św. Marcina.Składniki:ciasto :/ inspiracja /1,5 kg
mąki pszennej9 jaj250g
masła4 łyżki
cukru75g świeżych
drożdży1,5-2 szklanki
mlekamak :/ inspiracja /500g białego
maku300g zmielonych
biszkoptów10 łyżek
miodu240g posiekanych
orzechów włoskich230g namoczonych
rodzynek800g
margarynyPrzygotowanie:nadzienie:
Mak płuczemy, zaparzamy przez około 30min i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie bardzo dokładnie odsączamy
mak i dwukrotnie mielimy. Tak przygotowany
mak przekładamy do garnka, dodajemy
miód,
margarynę i przesmażamy całość na niewielkim ogniu. Stopniowo wsypujemy
orzechy i
rodzynki. Na sam koniec gotowania dosypujemy okruchy
biszkoptowe i delikatnie mieszamy, cały czas uważając, żeby
mak się nie przypalił. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy do wystygnięcia.ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości
mleka z łyżką
cukru i
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Mleko podgrzewamy. Całe
jajka ubijamy z
cukrem. Do dużego garnka wsypujemy
mąkę, dodajemy stopniowo
margarynę,
mleko i przygotowane
jajka. Cały czas mieszając. Ciasto energicznie wyrabiamy, a na koniec dodajemy wyrośnięte
drożdże. Masa jest ciężka do przygotowania, więc potrzeba silnej ręki. Po przygotowaniu ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Zajmie to około 20-25minut.całość: 1/3 ciasta wykładamy na oprószony
mąką blat i formujemy z niego prostokąt. Dzielimy wzdłuż na pół, a następnie na małe trójkąciki. Na środek wykładamy
mak (sporą ilość) zostawiając troszkę miejsca przy bokach. zawijamy dłuższym
bokiem do środka. Lepiej dodać więcej
maku, a to co przy zawijaniu wyjdzie można usunąć :) Przygotowane
rogale przekładamy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy roztrzepanym
jajkiem (jedno wystarczy) i pieczemy w 220 stopniach przez 25-35 minut. Rogaliki muszą
mieć złoty kolor. Upieczone odstawiamy do wystygnięcia.Dodatkowo można je posmarować lukrem: 30g
masła rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i mieszamy z
cukrem pudrem (150g) oraz
wodą, aby
lukier nie był zbyt gęsty. Smarujemy i gotowe!Smacznego :)