Wykonanie

Kochani, dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego. Niesamowity sernik, który przygotowałam razem z mamą. Postanowiłyśmy wypróbować coś nowego na te święta i z pewnością jeszcze wielokrotnie powtórzymy ten wypiek, ponieważ bardzo nam smakuje. Jest wystarczająco słodki, a dzięki delikatnemu wprowadzaniu
białek powstała na wierzchu chrupiąca skórka. Taki sernik ma zupełnie inny smak, niż ten zrobiony z tego typowego, wiaderkowego
sera, który oczywiście akceptuje! :)Taka odmiana raz na jakiś czas z pewnością się przyda :)Składniki:1kg
sera białego 2 lub 3-krotnie mielonego6
jajek2 łyżki
mąki300g
cukru drobnego białego (dałam 200g)2 łyżki
cukru waniliowego100g miękkiego
masła roślinnegogarść
suszonej żurawinygarść
rodzynek2 łyżki
płatków migdałowych1 rozbełtane
jajkocukier puder do dekoracjiPrzygotowanie:Tortownicę smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą.Oddzielamy
żółtka od
białek.W misce ucieramy
żółtka z 200g
cukru (u mnie 100g) i
cukrem waniliowym na gładką masę.Następnie dodajemy miękkie
masło i
mąkę.Stopniowo wsypujemy
biały ser i mieszamy całość za pomocą miksera. Na koniec dodajemy
bakalie i łączymy z masą za pomocą łyżki.
Białka ubijamy na sztywno z pozostałym
cukrem i szczyptą
soli. Najpierw na delikatnych obrotach, a dopiero później możemy je zwiększyć.Do wcześniej masy dodajemy połowę
białek i delikatnie mieszamy, a następnie kolejną część. Robimy to bardzo powoli i delikatnie, aby masa pozostała puszysta.Całość przekładamy do przygotowanej tortownicy. Wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem i obsypujemy
migdałami.Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, a następnie 1h i 15 minut w 120 stopniach. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 1h, a następnie wyjmujemy i czekamy, aż całkowicie wystygnie. Podajemy obsypane
cukrem pudrem.Smacznych i spokojnych Świąt Wam życzę :)


