ßßß Cookit - przepis na Sernik z przepisu Anny Starmach

Sernik z przepisu Anny Starmach

nazwa

Wykonanie

Kochani, dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego. Niesamowity sernik, który przygotowałam razem z mamą. Postanowiłyśmy wypróbować coś nowego na te święta i z pewnością jeszcze wielokrotnie powtórzymy ten wypiek, ponieważ bardzo nam smakuje. Jest wystarczająco słodki, a dzięki delikatnemu wprowadzaniu białek powstała na wierzchu chrupiąca skórka. Taki sernik ma zupełnie inny smak, niż ten zrobiony z tego typowego, wiaderkowego sera, który oczywiście akceptuje! :)
Taka odmiana raz na jakiś czas z pewnością się przyda :)
Składniki:
1kg sera białego 2 lub 3-krotnie mielonego
6 jajek
2 łyżki mąki
300g cukru drobnego białego (dałam 200g)
2 łyżki cukru waniliowego
100g miękkiego masła roślinnego
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
2 łyżki płatków migdałowych
1 rozbełtane jajko
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Oddzielamy żółtka od białek.
W misce ucieramy żółtka z 200g cukru (u mnie 100g) i cukrem waniliowym na gładką masę.
Następnie dodajemy miękkie masło i mąkę.
Stopniowo wsypujemy biały ser i mieszamy całość za pomocą miksera. Na koniec dodajemy bakalie i łączymy z masą za pomocą łyżki.
Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Najpierw na delikatnych obrotach, a dopiero później możemy je zwiększyć.
Do wcześniej masy dodajemy połowę białek i delikatnie mieszamy, a następnie kolejną część. Robimy to bardzo powoli i delikatnie, aby masa pozostała puszysta.
Całość przekładamy do przygotowanej tortownicy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i obsypujemy migdałami.
Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, a następnie 1h i 15 minut w 120 stopniach. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 1h, a następnie wyjmujemy i czekamy, aż całkowicie wystygnie. Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Smacznych i spokojnych Świąt Wam życzę :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/04/sernik-z-przepisu-anny-starmach.html