Wykonanie

Smaczne, pożywne warzywno-
serowe babeczki typu muffinki.Można je podjadać na śniadanie lub zapakować do papierowej
torebki i zabrać do pracy ,czy na wycieczkę. Są idealną przekąską w każdej sytuacji gdy dopadnie nas głód.Łatwe do przygotowania, a dodatki można dobierać dowolnie.

Składniki:/ok.12-15 szt/

130 g
mąki pszennej120 g
mąki pszennej razowej200 ml
maślanki2
jajka50 g
masła150 g
żółtego sera /ementaler/50 g
startego sera parmezanszczypta
ostrej papryki w proszkuszczypta
pieprzu1 /2 łyżeczki świeżych, posiekanych listków oregano/można dodać suszone/2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli/ ostrożnie,bo
sery są słone/kilka liści
świeżego szpinaku1 mała
marchewka1 mała
cukiniaprzyprawa do warzyw /np.ziarenka smaku/Wykonanie:Umyte liście
szpinaku drobniutko pokroić, dodać startą na grubej tarce
marchewkę i
cukinię. Warzywa podsmażyć krótko na łyżce
oliwy /do odparowania płynu/, doprawić
przyprawą ziarenka smaku i przestudzić.
Mąkę wymieszać z
solą,
proszkiem do pieczenia i
przyprawami, dodać starty na grubej tarce
żółty ser .
Maślankę połączyć z
jajkami i miękkim/stopionym, ale zimnym/
masłem i ostudzonymi warzywami.Dodać do suchych składników. Wymieszać tylko do połączenia się składników, mogą zostać grudki.Foremkę na mufinki wysmarować
masłem i wypełnić przygotowanym
ciastem na 3/4 wysokości/można piec w papilotkach/.Wierzch posypać starym
parmezanem.Piec w temperaturze 180 st .ok.25 minut.