ßßß
- 150g mąki pszennej- 150g mąki kukurydzianej- 1/2 łyżeczki soli- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku- łyżeczka suszonych ziół prowansalskich- 150g twardego, ostrego żółtego sera- 300ml maślanki- 1 jajko- 4 łyżki miękkiego masłaWymieszać oba rodzaje mąki, sól, proszek do pieczenia,paprykę, zioła; dodać starty ser.Maślankę połączyć z jajkiem i miękkim masłem.Dodać ją do suchych składników.Foremkę na 12 muffinek posmarować masłem lub wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem.Piec 25 minut w temperaturze 180 st. C, pod koniecwłączając termoobieg, by babeczki się przyrumieniły.Powinno się je dość szybko zjeść, robią się czerstwe(ale można je reanimować w piekarniku),co nie jest problemem- wciągają;)Przepis znalazłam w miesięczniku "Bistro", nr 3/maj 2011, ale wydłużyłam czas pieczenia.Myślę, że następnym razem warto by zwiększyć ilość przypraw.Czas przygotowania: 40 minutLiczba sztuk: 12Kaloryczność jednej sztuki: 175 kcal