Wykonanie
W sobotnie popołudnie naszła nas ochota na słoną przekąskę. Postanowiłyśmy ( tym razem gotowałam z siostrą Karolcią :)) upiec szybkie i proste muffinki w nieco innej wersji. W tym wypieku najlepsze jest to, że wszystkie składniki zazwyczaj mamy w kuchni, a dodatki można wybrać według uznania i tego co akurat mamy pod ręką.Porcja: 12 sztukCzas przygotowania: 35 minutSkładniki:2,5 szklanki
mąki,1/2 kostki
masła,2
jajka,2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia,1 szklanka
mleka,duża szczypta
soli,
pieprz,
przyprawy:
zioła prowansalskie,
pieprz ziołowy,
papryka ostra,2 średnie
cebule,połówka
czerwonej papryki,10 dag
sera żółtegoPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.W misce wymieszać
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia.
Masło roztopić i wystudzić. W oddzielnej misce roztrzepać
jajka, dodać
mleko i
masło. Składniki płynne wymieszać z sypkimi.
Cebulę i
paprykę pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na
oliwie z
przyprawami. Dodać do ciasta razem ze startym (na dużych oczkach)
serem żółtym i wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do papilotek i piec 20-25 minut.Muffinki można jeść same lub z
sosem czosnkowym .