Wykonanie

Babeczki piernikowe są już tylko wspomnieniem, więc nie pozostaje nic innego jak upiec kolejną porcję, ale może w innym smaku. Ponieważ upieczenie mufinek ,to czynność nie wymagająca prawie żadnego nakładu pracy , a przynosząca miłe efekty nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy.Dziś akcent
pomarańczowy równie mocny , bo użyłam świeżo przygotowanej
skórki pomarańczowej / zobacz /A zapach, który unosi się w kuchni jest cudowny, choć to tylko zwykłe mufinki.

Składniki na 8 / 10 babeczek250 g
mąki pszennej100 g
masła miękkiego4 łyżki
cukru4 łyżeczki
miodu4 łyżki
mlekasok z 2 dużych
pomarańczy1 łyżka
likieru pomarańczowego1
jajko1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 szklanki
skórki pomarańczowej /kandyzowanej , drobno pokrojonej/szczypta
soliWykonanie:W misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier,
wanilię, skórę z
pomarańczy i szczyptę
soli. W drugiej misce wymieszać
jajko z roztopionym
masłem (ale chłodnym) ,
sokiem z
pomarańczy ,
likierem i
miodem. Wlać płynną mieszaninę do
mąki i szybko wymieszać.Rozłożyć ciasto do foremek na muffiny, starając się wypełnić tylko 2 / 3 wysokości.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.Babeczki będą gotowe kiedy patyczek włożony do ciasta jest czysty i suchy.Wierzch babeczek można delikatnie posmarować
syropem pomarańczowym lub
miodem i posypać kandyzowaną skórką.
