ßßß Cookit - przepis na Mufinki pomarańczowe

Mufinki pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Babeczki piernikowe są już tylko wspomnieniem, więc nie pozostaje nic innego jak upiec kolejną porcję, ale może w innym smaku. Ponieważ upieczenie mufinek ,to czynność nie wymagająca prawie żadnego nakładu pracy , a przynosząca miłe efekty nie pozostaje nic innego jak zabrać się do pracy.
Dziś akcent pomarańczowy równie mocny , bo użyłam świeżo przygotowanej
skórki pomarańczowej / zobacz /
A zapach, który unosi się w kuchni jest cudowny, choć to tylko zwykłe mufinki.
Składniki na 8 / 10 babeczek
250 g mąki pszennej
100 g masła miękkiego
4 łyżki cukru
4 łyżeczki miodu
4 łyżki mleka
sok z 2 dużych pomarańczy
1 łyżka likieru pomarańczowego
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki skórki pomarańczowej /kandyzowanej , drobno pokrojonej/
szczypta soli
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wanilię, skórę z pomarańczy i szczyptę soli. W drugiej misce wymieszać jajko z roztopionym masłem (ale chłodnym) , sokiem z pomarańczy , likierem i miodem. Wlać płynną mieszaninę do mąki i szybko wymieszać.
Rozłożyć ciasto do foremek na muffiny, starając się wypełnić tylko 2 / 3 wysokości.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Babeczki będą gotowe kiedy patyczek włożony do ciasta jest czysty i suchy.
Wierzch babeczek można delikatnie posmarować syropem pomarańczowym lub miodem i posypać kandyzowaną skórką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/12/mufinki-pomaranczowe.html