Wykonanie

Tak pysznie i świątecznie zrobiło się na blogach kulinarnych, że nie sposób nie zareagować.Mnóstwo pięknych, kolorowych , lukrowanych pierniczków /których u mnie niestety w tym roku nie będzie/ i dojrzewających pierników,
tortowe ciasta z pysznymi kremami /coś już mam na oku/ i kruchutkie , drobne
ciasteczka /których nie może zabraknąć /.Ten niesamowity zapach , który wirtualnie unosi się dookoła przypomina, że święta tuż, tuż.Nie mam w zwyczaju i nie lubię wcześniej testować i próbować przepisów świątecznych.Najczęściej powracam do starych sprawdzonych recept i wprowadzam obowiązkowo kilka nowości, które w końcowym efekcie są również dla mnie duża niespodzianką.A moje świąteczne zmagania w kuchni rozpocznę dopiero w ostatnim tygodniu /tuż przed samymi świętami .Opuszczam moje skromne włoskie zakamarki i przeprowadzam się na pewien czas do mojej ukochanej polskiej kuchni. Nie
mogę się już doczekać .
Póki co, piernikowy zapach nie
daje mi spokoju i dziś na szybko niezawodne ,weekendowe, muffinki, które choć na chwilę zaspokoją apetyt na coś słodkiego i pachnącego
korzennym przyprawami
Składniki:2
jaja60 g miękkiego
masła3/4 szklanki
jogurtu naturalnego/lub mleka/1 łyżka
miodu prawdziwego2 łyżeczki
likieru pomarańczowego2 szklanka
maki1/2 szklanki cukru/brązowego/szczypta
soli1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiruszczypta
gałki muszkatołowejszczypta mielonych
goździków1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejok.1/2 szklanki skórki pomarańczowej/ kandyzowana/Wykonanie:- Nagrzać piekarnik do 180 st C.- Wymieszać składniki suche w jednej misce, a w drugiej składniki mokre.- Następnie dodać mokre składniki do suchych.- Wymieszać do połączenia się składników i napełnić
ciastem foremki do 2/3 wysokości.- Piec ok 18 – 20 minut do suchego patyczka.