Wykonanie

Aby urozmaicić tradycyjne i znane mi już do tej
pory wypieki karnawałowe postanowiłamwzbogacić mój zbiór o hiszpańskie churrosy. Nie skorzystałam jednak z oryginalnego przepisu , ale myślę ,że przynajmniej kształtem i sposobem wykonania je przypominają

Są niezwykle proste do wykonania , a smakują wyśmienicie , a zwłaszcza z ciepłą
czekoladą.1 szklanka
wody.1 szklanka
maki pszennej60 g
masła3
jajka1 łyżka
likieru Maraschinoszczypta
soliolej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania.Wykonanie:

-W garnku zagotować
wodę z
masłem i
solą.-Zdjąć z ognia i wsypać
mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką.-Ponownie postawić na ogniu i mieszając gotować jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek .-Wystudzić.-Do przestudzonego ciasta dodawać stopniowo po jednym
jajku i ubijając łyżką /lub mikserem/ wyrobić jednolite ciasto.-Przełożyć je następnie do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.-Wyciskać churrosy bezpośrednio na rozgrzany
olej odcinając ciasto nożyczkami lub oddzielając palcami.-Smażyć kilka minut z obu stron.

-Usmażone churrosy odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na półmisek i posypać
cukrem pudrem.


Churrosy podaje się z
czekoladą, a więc u mnie również jej nie zabrakło.Przygotowałam
czekoladę z dodatkiem
cynamonu.Składniki:25 g
gorzkiej czekolady¼ szklanki słodkiej
śmietany¼ łyżeczki
cynamonuŚmietankę zagotować, dodać kawałki
czekolady i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się jej. Dodać
cynamon i dokładnie wymieszać. Przelać do miseczki.


Z tego samego ciasta można usmażyć również okrągłe pączusie .Wystarczy nadać ciastu odpowiedni kształt podczas wyciskania przez szprycę.Ciasto należy wyciskać na małe kawałki pergaminu /posmarowane olejem/, a nastepniewkładać do gorącego tłuszczu partiami, papierem do góry. Pączusie po chwili odkleją się.Smażyć z obu stron na rumiano.

