ßßß Cookit - przepis na Churrosy

Churrosy

nazwa

Wykonanie

Aby urozmaicić tradycyjne i znane mi już do tej pory wypieki karnawałowe postanowiłam
wzbogacić mój zbiór o hiszpańskie churrosy. Nie skorzystałam jednak z oryginalnego przepisu , ale myślę ,że przynajmniej kształtem i sposobem wykonania je przypominają
Są niezwykle proste do wykonania , a smakują wyśmienicie , a zwłaszcza z ciepłą czekoladą.
1 szklanka wody.
1 szklanka maki pszennej
60 g masła
3 jajka
1 łyżka likieru Maraschino
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania.
Wykonanie:
-W garnku zagotować wodę z masłem i solą.
-Zdjąć z ognia i wsypać mąkę, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
-Ponownie postawić na ogniu i mieszając gotować jeszcze ok. 2 minuty, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek .
-Wystudzić.
-Do przestudzonego ciasta dodawać stopniowo po jednym jajku i ubijając łyżką /lub mikserem/ wyrobić jednolite ciasto.
-Przełożyć je następnie do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
-Wyciskać churrosy bezpośrednio na rozgrzany olej odcinając ciasto nożyczkami lub oddzielając palcami.
-Smażyć kilka minut z obu stron.
-Usmażone churrosy odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.
Churrosy podaje się z czekoladą, a więc u mnie również jej nie zabrakło.
Przygotowałam czekoladę z dodatkiem cynamonu.
Składniki:
25 g gorzkiej czekolady
¼ szklanki słodkiej śmietany
¼ łyżeczki cynamonu
Śmietankę zagotować, dodać kawałki czekolady i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się jej. Dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Przelać do miseczki.
Z tego samego ciasta można usmażyć również okrągłe pączusie .
Wystarczy nadać ciastu odpowiedni kształt podczas wyciskania przez szprycę.
Ciasto należy wyciskać na małe kawałki pergaminu /posmarowane olejem/, a nastepnie
wkładać do gorącego tłuszczu partiami, papierem do góry. Pączusie po chwili odkleją się.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/02/churrosy.html