ßßß Cookit - przepis na Żurek wielkanocny z chrzanem

Żurek wielkanocny z chrzanem

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc coraz bliżej, zakwas na żurek gotowy .....
........bo bez żurku lub białego barszczu sie nie obejdzie.
Składniki:
pęczek włoszczyzny
ok. 400 g białej kiełbasy
ok. 500 ml zakwasu na żurek
2-3 suszone grzybki
150 g wędzonki
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka majeranku
1 łyżka tartego chrzanu
1/2 szklanki słodkiej śmietany
sól i pieprz /do smaku
Wykonanie:
-Namoczone /kilka godzin wcześniej /grzyby ugotować .
-Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.
-Warzywa zalać wodą ok. /1,5l /, dodać kiełbasę i gotować ok. 20 minut.
-Wyjąć kiełbasę / przed podaniem podsmażyć na patelni lub w piekarniku/.
-Bulion przecedzić i połączyć z grzybami, wlać zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać chrzan, majeranek i podsmażony boczek.
-Jeśli wymaga uregulować gęstość żurku /wodą lub mąką/, można przecedzić.
Połączyć ze śmietanką.
Gorący żurek podawać w miseczkach z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodatkowo można dodać ugotowane ziemniaki.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/04/zurek-wielkanocny-z-chraznem.html