Wielkanoc coraz bliżej, zakwas na żurek gotowy .............bo bez żurku lub białego barszczu sie nie obejdzie.Składniki:pęczek włoszczyznyok. 400 g białej kiełbasyok. 500 ml zakwasu na żurek2-3 suszone grzybki150 g wędzonki3 ząbki czosnku1 płaska łyżeczka majeranku1 łyżka tartego chrzanu1/2 szklanki słodkiej śmietanysól i pieprz /do smakuWykonanie:-Namoczone /kilka godzin wcześniej /grzyby ugotować .-Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.-Warzywa zalać wodą ok. /1,5l /, dodać kiełbasę i gotować ok. 20 minut.-Wyjąć kiełbasę / przed podaniem podsmażyć na patelni lub w piekarniku/.-Bulion przecedzić i połączyć z grzybami, wlać zakwas , dodać zmiażdżony czosnek i zagotować.-Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać chrzan, majeranek i podsmażony boczek.-Jeśli wymaga uregulować gęstość żurku /wodą lub mąką/, można przecedzić.Połączyć ze śmietanką.Gorący żurek podawać w miseczkach z kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.Dodatkowo można dodać ugotowane ziemniaki.