ßßß
6 ziemniaków jednakowej wielkości6 łyżek oliwy z oliwek1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2 ząbki czosnku3oo g mięsa mielonego4 łyżki koncentratu pomidorowego3/4 szklanka bulionukieliszek czerwonego winakilka listków szałwiipieprz i sól /do smakuWykonanie:-Piekarnik nagrzać do 200 st.C-Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć.-Przy pomocy pędzelka nasmarować oliwą / ok.1 łyżka/-Ułożyć na blasze i piec ok.30 minut przewracając os czasu do czasu /można wykorzystać funkcję grilla/-Ziemniaki wyjąć z piekarnika i ponownie nasmarować oliwą /ok. 1 łyżka/wymieszanąz papryką proszku.-Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec ok.10 min./skórka powinna być chrupiąca,a ziemniak wewnątrz upieczony/.W międzyczasie:-Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę , wsypać pokrojoną cebulę, delikatnie zeszklić.-Dodać drobno pokrojoną marchewkę ,seler i listki szałwii.-Całość podsmażyć kilka minut, wlać wino , a po odparowaniu alkoholu wlać bulion i dodać przecier pomidorowy.-Wymieszać i dusić na małym ogniu ok.30 minut.-Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, wyjąć listki szałwii, doprawić do smaku solą i pieprzem.-Upieczone ziemniaki przekroić na połówki i ułożyć na półmisku / jeśli wystygły można wstawić na chwilę do podgrzanego piekarnika/-Na wierzch każdej połówki nałożyć porcje gęstego, gorącego sosu.-Udekorować listkami świeżej szałwii lub zielonej pietruszki.