Wykonanie

Propozycja smacznej przystawki wywodząca się z kuchni włoskiej .............czyli
ziemniaki z piekarnika z
mięsem mielonym w pomidorach.

Składniki:

6
ziemniaków jednakowej wielkości6 łyżek
oliwy z oliwek1,5 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku2 ząbki
czosnku3oo g
mięsa mielonego4 łyżki
koncentratu pomidorowego3/4 szklanka
bulionukieliszek
czerwonego winakilka listków
szałwiipieprz i
sól /do smakuWykonanie:-Piekarnik nagrzać do 200 st.C-
Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć.-Przy pomocy pędzelka nasmarować
oliwą / ok.1 łyżka/-Ułożyć na blasze i piec ok.30 minut przewracając os czasu do czasu /można wykorzystać funkcję grilla/-
Ziemniaki wyjąć z piekarnika i ponownie nasmarować
oliwą /ok. 1 łyżka/wymieszanąz
papryką proszku.-Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec ok.10 min./skórka powinna być chrupiąca,a
ziemniak wewnątrz upieczony/.W międzyczasie:-Rozgrzać na patelni pozostałą
oliwę , wsypać pokrojoną
cebulę, delikatnie zeszklić.-Dodać drobno pokrojoną
marchewkę ,
seler i listki
szałwii.-Całość podsmażyć kilka minut, wlać
wino , a po odparowaniu
alkoholu wlać
bulion i dodać
przecier pomidorowy.-Wymieszać i dusić na małym ogniu ok.30 minut.-Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, wyjąć listki
szałwii, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.-Upieczone
ziemniaki przekroić na połówki i ułożyć na półmisku / jeśli wystygły można wstawić na chwilę do podgrzanego piekarnika/-Na wierzch każdej połówki nałożyć porcje gęstego, gorącego sosu.-Udekorować listkami świeżej
szałwii lub zielonej
pietruszki.

-Jeśli ktoś lubi pieczony
czosnek można włożyć go wraz z
ziemniakami do piekarnika i ułożyć na półmisku z gotową potrawą.
Ziemniaki można podawać z
zielona sałatką.
