Wykonanie

Keksiki
kokosowe z
suszonymi figami polane
figowym syropem....pycha!Uwielbiam piec małe prostokątne
ciasteczka w różnych wariantach
smakowych ,odkąd sprawiłam sobie foremkę do pieczenia keksików.Moje keksikit o takie prostokątne muffinki, czyli prostota w wykonaniu......Zobacz również tutaj

Składniki / 6 małych keksików/

1 szklanka wiórek
kokosowych5 fig suszonych2
jaja150 ml
jogurtu naturalnego2-3 łyżki
miodu wielokwiatowego2 łyżki
oleju kokosowego½ szklanki
mąki ryżowej½ szklanki
otrębów owsianych3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniasyrop figowy:4-5 suszonych fig2 łyżki płynnego
miodu1/2 łyżeczki
cynamonusok z 1/2
cytrynyWykonanie

-
Figi umyć, namoczyć / kilkanaście minut/ w wodzie , osuszyć i pokroić.-Foremkę do pieczenia nasmarować tłuszczem, piekarnik nastawić na 180 st.C.-Do miski wsypać
wiórki kokosowe,
mąkę ryżową, ziemniaczaną,
otręby i
proszek do pieczenia i starannie wymieszać.-
Jajka wbić do drugiej miseczki, dodać
miód,
olej ,
jogurt, wymieszać i przelać do miski z sypkimi składnikami.-Przy pomocy widelca połączyć składniki.-Dodać pokrojone figi/ część odłożyłam na wierzch/,wymieszać i nałożyć do foremek na ¾ wysokości.-Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut.-Przygotować
syrop.
Figi drobno pokroić, zalać 3/4 szklanki
wody, odstawić na 10 minut i mieszając gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania płynu.-
Owoce przestudzić, dodać
miód ,
cynamon i
sok z cytryny ,wymieszać.-Gotowym
syropem polać przestudzone kleksiki.




