ßßß
Figa z jabłkiem to bardzo zgrana para. Jabłko musi być lekko kwaśne, zwarte, nie rozpadające się. Za to figa dojrzała, mięciutka, bo tylko taka jest kwintesencją słodyczy. Wmieszane w ciasto ziarenka figi oblepiają kawałki jabłek i powstają placuszki, które strzelają rozkosznym smakiem :)Składniki na 10 placuszków:1 średnia antonówka, starta na grubej tarce1 figa, w kosteczkę2 łyżki mąki4 łyżki jogurtu naturalnego, typ grecki1 jajkopół łyżeczki kardamonupół łyżeczki cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczeniaolej kokosowy do smażeniaWszystkie składniki wymieszać. Rozgrzać olej kokosowy i kłaść placuszki dużą łyżką (jedna łyżka to jeden placuszek). Od razu zmniejszyć ogień. Obrócić dopiero wtedy, kiedy zaczną robić się kratery.