Wykonanie

Mięciutki, wilgotny, rozpływający się w ustachchlebek
bananowy z
orzechami.

Chlebki /ciasta/
bananowe piekę bardzo często i wciąż szukam nowych sposobów na ich przygotowania.Nie mam ulubionego przepisu , często sama dobieram proporcje i składnikii wciąż eksperymentuję.Tym razem upiekłam chlebek korzystając z tego przepisu.Dużą zaletą tego wypieku jest niezwykle prosty sposób jego przygotowania

Składniki: na jedną foremkę keksową /10 x 20 cm/3 dojrzałe banany/ rozgniecione/1/3 szklanki roztopionego
masła1/2 szklanki
cukru trzcinowego1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
kurkumy1/4 łyżeczki
imbiruszczypta
soli1,5 szklanki
mąki pszennej/użyłam
mąki kamut/1-2 łyżki
otrębów pszennych /mozna pominąć/1/2 szklanki pokrojonych
orzechów włoskichWykonanie:

W misce wymieszać rozgniecione
banany i roztopione
masło .Wmieszać
jajko z
cukrem i
wanilią, dodać do
bananów.Wsypać
mąkę wymieszaną z
sodą,
przyprawy,
orzechy,
otręby i szczyptę
soli.Całość wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej
masłem i wysypanej
otrebami.Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C ok.50-60 minut.Upieczone ciasto wyjać z foremeki pozostawić do całkowitego przestudzenia.
