ßßß
Mięciutki, wilgotny, rozpływający się w ustachchlebek bananowy z orzechami.
Chlebki /ciasta/ bananowe piekę bardzo często i wciąż szukam nowych sposobów na ich przygotowania.Nie mam ulubionego przepisu , często sama dobieram proporcje i składnikii wciąż eksperymentuję.Tym razem upiekłam chlebek korzystając z tego przepisu.Dużą zaletą tego wypieku jest niezwykle prosty sposób jego przygotowania
Składniki: na jedną foremkę keksową /10 x 20 cm/3 dojrzałe banany/ rozgniecione/1/3 szklanki roztopionego masła1/2 szklanki cukru trzcinowego1 jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki kurkumy1/4 łyżeczki imbiruszczypta soli1,5 szklanki mąki pszennej/użyłam mąki kamut/1-2 łyżki otrębów pszennych /mozna pominąć/1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskichWykonanie:
W misce wymieszać rozgniecione banany i roztopione masło .Wmieszać jajko z cukrem i wanilią, dodać do bananów.Wsypać mąkę wymieszaną z sodą, przyprawy, orzechy,otręby i szczyptę soli.Całość wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej otrebami.Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C ok.50-60 minut.Upieczone ciasto wyjać z foremeki pozostawić do całkowitego przestudzenia.