Wykonanie
Smak
orzechów włoskich jest w tych ciasteczkach tak intensywny, jakby się jadło po prostu
orzechy. Nie są zbyt słodkie, ale wcale więcej
słodyczy im nie trzeba. Zamiast
konfitury wiśniowej można użyć
dżemu z
malin. Pierwsza porcja zniknęła w ciągu dwóch dni i od razu musiałam robić następną partię - tym razem ilość podwójna :)
Orzechowe guziczki - chrupiące,
orzechowe,
orzechowe i pyszne!

250g miękkiego
masła100g
cukru pudru1
jajkołyżeczka ekstraktu
wanilii200g
mąki50g startych na drobnej tarce
orzechów włoskich1/4 łyżeczki
sodyszczypta
soli300g
orzechów włoskich do obtaczaniamamine
konfitury wiśnioweMasło utrzyj z
cukrem na puszysty krem, dodaj
jajko i
wanilię i dalej ucieraj, aż będzie jedwabiste. Dodaj
mąkę wymieszaną z
solą i
sodą, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.Z ciasta formuj kulki ok 2,5 cm średnicy, obtaczaj je dokładnie w dość grubo posiekanych orzechach, lekko spłaszcz każdą kulkę, zrób trzonkiem drewnianej łyżki wgłębienie w każdym
ciasteczku i wkładaj po jednej
wiśni z
konfitury. Piecz ok 12-15 minut (do zrumienienia) w temp. 180°C.