Wykonanie
I dąc śladem
ciasteczek obtaczanych dodatkach, umyśliłam sobie guziczki
kokosowe z
czekoladą . Och cudne! jeszcze bardziej chrupiące, mocno mocno
kokosowe i tak samo szybko znikają. Trochę mniej rosną niż te
orzechowe, dzięki
czemu kokosowa otoczka całkiem je pokrywa. Jeśli nie masz oryginalnych "chocolate
chips" użyj pokrojonej na kawałki
czekolady.

250g miękkiego
masła100g
cukru pudru1
jajkołyżeczka ekstraktu
wanilii200g
mąki50g
wiórków kokosowych1/4 łyżeczki
sodyszczypta
soli200g
wiórków kokosowych do obtaczaniaspora garść "chocolate
chips"
Masło utrzyj z
cukrem na puszysty krem, dodaj
jajko i
wanilię i dalej ucieraj, aż będzie jedwabiste. Dodaj
mąkę wymieszaną z
solą i
sodą, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.Z ciasta formuj kulki ok 2,5 cm średnicy, obtaczaj je dokładnie w wiórkach lekko spłaszczając każdą kulkę. Na środek każdej kulki lekko wciśnij
czekoladowy kawałeczek. Piecz ok 12 minut (uwaga, żeby nie zrumieniły się za bardzo) w temp. 180°C.