Wykonanie
Makaron spaghetti w
sosie pomidorowym z
owocami morza .Przyznam, że
makaron ten przygotowałam samodzielnie po raz pierwszy i jest to moja osobista improwizacja. Do tej
pory jadłam tylko gotowe
makarony z sosami
rybnymi lub
owocami morza, ponieważ nie mam zbyt dużej
wiedzy ani doświadczenia w ich przygotowaniu.Mój sos zrobiłam ze świeżej mieszanki , ale myślę ,że mrożona będzie równie smacznaPrzecież nie każdy ma dostęp do świeżych ryb , a warto chociaż raz spróbować takie właśnie połączenie smaków.


Składniki /2 porcje200 g
makaronu spaghetti250 g mieszanki
owoców morza/ może być mrożona/300 g
pomidorów z puszkimały kawałek
cebuliząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 szklanki białego
wytrawnego winapapryka ostra /do smaku
sól i
pieprz do smakuzielona
pietruszka do dekoracjiWykonanie:

Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę.Dodać posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek, kawałek drobno pokrojonej papryczki.Chwilę podsmażyć.Dodać
owoce morza, wymieszać i krótko poddusić .Wlać
wino i gotować do odparowania
alkoholu.Wlać
pomidory / pokrojone/ wraz z zalewą i dusić , aż
owoce będą wystarczająco miękkie,dodać zieloną
pietruszkęDoprawić do smaku
solą i
pieprzem.W międzyczasie ugotować spaghetti / al dente/ .Przecedzić i przesypać na patelnię z sosem.Wymieszać i przełożyć na talerze.Można udekorować zieloną
pietruszką,
czarnymi oliwkami i
kaparami /można wcześniej połaczyć z sosem/