ßßß
.........kiedy spróbowałam ją po raz pierwszy , wiedziałam, że zagości u mnie na dobre.Dziś delikatna wersja z bakłażana grillowanego z dodatkiem gotowanej szynki i mozzarelli.
Składniki: /2 porcje/4 bakłażany średniej wielkości/200 g mozzarelli / kuleczki/100 g parmezanu /starty/150 g szynki gotowanej /w cienkich plastrach/1 butelka/ 500 ml/ passaty z pomidorów2 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnkubazylia, oregano /do smaku/2 łyżki bułki tartejoliwa do smarowania naczyniasól morska /do smaku/Wykonanie:
-Bakłażany, umyć, pokroić wzdłuż na kilkumilimetrowe plastry.-Oprószyć grubą solą pozostawić na 20-30 min.-Rozgrzać patelnię do grillowania.-Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikiem-papierowym i grillować z obu stron /n a-plastrach powinny być widoczne brązowe prążki.-Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek ,chwilę podsmażyć, po czym usunąć.-Wlać sos pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczyptę oregano, bazylię. Podgotować do lekkiego zgęstnienia.-Foremkę do zapiekania posmarować oliwą i obsypać bułką tartą.-Na spod nałożyć kilka łyżek sosu , a następnie warstwę bakłażana.-Polać sosem pomidorowym, nałożyć warstwę szynki, posypać parmezanem i mozzarellą.-Ponownie nałożyć bakłażany, sos, szynkę, parmezan i mozzarellę.-Powtarzać czynności do wykończenia składników.-Ilość warstw jest zupełnie dowolna, a zależy od wielkości naczynia , które użyjemy do zapiekania.-Ostatnią warstwę powinien stanowić sos i ser.-Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekać ok.30 minut / ma ładnego przyrumienienia się wierzchu /.


