ßßß
Składniki :3-4 bakłażany3-4 ząbki czosnku2 puszki krojonych pomidorów1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego100ml przecieru pomidorowego (pasaty)1 łyżeczka cukruoreganobazyliasól, pieprzoliwa200g mozzarelli100g parmezanu50g bułki tartej
Przygotowanie :Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra. Posolić i położyć, aby skruszały.W międzyczasie na patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pomidory i smażyć przez chwilę z czosnkiem, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, oregano i bazylię oraz sól i pieprz. Dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie zmiksować.Bakłażana op łukać z soli i osuszyć. Rozgrzać dużą patelnię, plastry bakłażana smarować oliwą i smażyć kilka minut aż oberżyna zmięknie i lekko się przyrumieni, posmarować drugą stronę oliwą i odwrócić, smażyć przez kolejne kilka minut aż się przyrumieni. Zdjąć z patelni i smażyć kolejne porcje.Żaroodporne naczynie wylać niewielką ilością zmiksowanego sosu pomidorowego, na nim ułożyć warstwę bakłażanów, posypać je mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem. Ułożyć kolejną warstwę bakłażanów, polać sosem pomidorowym, posypać mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem. Czynność powtarzać aż do wyczerpania plastrów bakłażana. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy. Wierzch zapiekanki posypać serem i bułką tartą wymieszaną z niewielką ilością oliwy.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30 minut.
Smacznego!