Wykonanie
czyli zapiekanka z
bakłażanów. Wspaniałe danie kuchni włoskiej, idealnie wpasowujące się w sezon na
oberżyny. Jest to rarytas dla wszystkich fanów tego wspaniałego warzywa. Przygotowaliśmy je w ramach wspólnego gotowania wraz z Mirabelka i Bartoldzikiem .
Składniki :3-4
bakłażany3-4 ząbki
czosnku2 puszki krojonych
pomidorów1 czubata łyżka
koncentratu pomidorowego100ml
przecieru pomidorowego (pasaty)1 łyżeczka
cukruoreganobazyliasól,
pieprzoliwa200g
mozzarelli100g
parmezanu50g
bułki tartejPrzygotowanie :
Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra. Posolić i położyć, aby skruszały.W międzyczasie na patelni rozgrzać nieco
oliwy i przesmażyć na nim
czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać
pomidory i smażyć przez chwilę z
czosnkiem, dodać
koncentrat pomidorowy,
cukier,
oregano i
bazylię oraz
sól i
pieprz. Dusić na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie zmiksować.
Bakłażana op łukać z
soli i osuszyć. Rozgrzać dużą patelnię, plastry
bakłażana smarować
oliwą i smażyć kilka minut aż
oberżyna zmięknie i lekko się przyrumieni, posmarować drugą stronę
oliwą i odwrócić, smażyć przez kolejne kilka minut aż się przyrumieni. Zdjąć z patelni i smażyć kolejne porcje.Żaroodporne naczynie wylać niewielką ilością zmiksowanego
sosu pomidorowego, na nim ułożyć warstwę
bakłażanów, posypać je
mozzarellą i
parmezanem oraz
solą i
pieprzem. Ułożyć kolejną warstwę
bakłażanów, polać
sosem pomidorowym, posypać
mozzarellą i
parmezanem oraz
solą i
pieprzem. Czynność powtarzać aż do wyczerpania plastrów
bakłażana. Ostatnią warstwą powinien być
sos pomidorowy. Wierzch zapiekanki posypać
serem i
bułką tartą wymieszaną z niewielką ilością
oliwy.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30 minut.
Smacznego!